Cheney: "Sovjet-Unie zou nog bestaan als Kerry president was geweest"

Als John Kerry de afgelopen decennia president van de Verenigde Staten was geweest, had vandaag de dag de Sovjet-Unie nog bestaan en had Saddam Hussein de gehele regio rond de Perzische Golf beheerst. Dat heeft de Amerikaanse vice-president Dick Cheney zaterdag gezegd over de Democratische rivaal van president George Bush.

AP Ned

De woorden van Cheney waren een reactie op een uitspraak van Kerry die vrijdag zei dat als hij president was geweest tijdens de Amerikaanse aanval op Afghanistan, de daar ondergedoken Osama bin Laden nu dood zou zijn of in de gevangenis zou zitten. Volgens Kerry heeft president Bush een grote fout gemaakt door zijn strijd tegen het terrorisme in Afghanistan niet uit alle macht voort te zetten en in plaats daarvan Irak aan te vallen, dat geen banden met terroristen bleek te hebben.

Maar Cheney stelde dat dingen helemaal niet beter zouden zijn gegaan als de Democraat president was geweest. Ten eerste stelde Kerry als activist tegen de oorlog in Vietnam in de jaren '70 voor het Amerikaanse leger onder bevel van de Verenigde Naties te stellen, aldus de vice-president. "Onder president Kerry zouden we dus het recht om onszelf te verdedigen hebben overgedragen aan de VN", zei hij.

Daarnaast zei Cheney dat Kerry in de jaren '80 een commissie had opgezet die streed tegen de plannen van toenmalig president Ronald Reagan om een raketschild te bouwen, het zogenoemde Star Wars-project. Volgens de vice-president leidde dat plan tot de Amerikaanse overwinning in de Koude Oorlog. "Dus als Kerry president zou zijn geweest zou de Sovjet-Unie nu wellicht nog zaken doen", zei hij.

Het laatste argument dat Cheney naar voren bracht als bewijs dat de wereld slechter af zou zijn als Kerry president was geweest, was diens stem tegen de eerste Golfoorlog in 1991, die begon nadat de Iraakse leider Saddam Hussein Koeweit was binnengevallen. "Dus als Kerry de leiding had gehad, dan had Saddam op dit moment de controle gehad over de Perzische Golf", zei Cheney.