Afghanistan: Karzai wint met de "perfecte score"

De door de VS benoemde en gesteunde Afghaanse interim-president Hamid Karzai stevent, zoals verwacht, op een duidelijke overwinning af in de eerste "vrije" verkiezingen in de geschiedenis van Afghanistan.

Belga

Na telling van 94,4 procent van de stemmen nestelt Karzai zich op een comfortabele 55,3 procent.

Met 4,22 miljoen stemmen achter zijn naam heeft Karzai, door zijn beperkte geografische machtradius ook wel de 'Burgemeester van Kaboel' genoemd, volgens zijn aanhangers reeds de drempel van de absolute meerderheid overschreden en wordt een tweede ronde overbodig.

In totaal zouden ongeveer 8,11 miljoen "geldige" stemmen zijn uitgebracht. Geheel zeker is dat niet: de dag van de verkiezingen weerklonken prompt aantijgingen van fraude, en bij aanvang van de stemmentelling zijn 600 stembussen opzij gelegd voor onderzoek door een panel van internationale deskundigen.

Het percentage stemmen dat Karzai behaalt, is ideaal: hij heeft een absolute meerderheid, zodat hij kan argumenteren dat meer dan de helft van de bevolking achter hem staat. Anderzijds scoort hij niet fabelachtig hoog, wat het vermoeden moet weerspreken dat de "vrije" verkiezingen niet geheel eerlijk zijn verlopen.

Op ruime afstand eindigt gewezen minister van onderwijs Mohammad Yunus Qanooni met 16,2 procent op de tweede plaats. Op de derde plaats eindigt krijgsheer Mohammad Mohaqiq met 11,8 procent. De resterende vijftien procent zijn verdeeld over de 15 andere kandidaten die een gooi naar het presidentiële ambt deden.