Volksgezondheid neemt maatregelen na ontdekking vogelpest op Zaventem

De federale overheidsdienst Volksgezondheid raadt personen die maandag van Bangkok over Wenen naar Brussel of van Wenen naar Brussel vlogen, aan om een dokter te raadplegen wanneer ze zich grieperig zouden voelen.

Belga

Volksgezondheid waarschuwt daarvoor nadat op de luchthaven van Zaventem twee roofvogels in beslag werden genomen met het vogelpestvirus H5N1.

Hoewel het risico op overdracht van dier op mens beperkt is, wil Volksgezondheid alle voorzorgsmaatregelen nemen om de invoer van het H5N1 virus in Europa te vermijden. De dienst Gezondheidsmonitoring volgt de personen die op de luchthaven in direct contact geweest zijn met deze dieren, op de voet en zal de persoon die de vogels vervoerde, contacteren.

De smokkelaar reisde van Bangkok naar Wenen met de vlucht BR0061 van EVA Airways met aankomst in Wenen op 18 oktober om 5u30 en nam vervolgens vlucht OS351 van Austrian Airlines met aankomst in Brussel Nationaal op dezelfde maandag 18 oktober om 8u50.

Passagiers die één van deze twee vluchten hebben genomen, worden verzocht om contact op te nemen met hun dokter als zij de volgende zeven dagen symptomen als gevoel van onbehagen, koorts, grieperigheid, zouden vertonen.

Artsen die door deze patiënten geraadpleegd worden, kunnen indien nodig inlichtingen over de te volgen werkwijze bekomen bij de wachtdienst van de dienst Gezondheidsmonitoring op het nummer 0476/605.605. Het grote publiek kan met vragen over vogelpest vanaf zondagmorgen 24 oktober terecht op het gratis telefoonnummer 0800 / 13 550.

Volksgezondheid wijst erop dat de aanbevelingen voor de reizigers naar Zuidoost-Azië nog steeds van toepassing zijn. Reizigers worden aangeraden om ieder contact met gevogelte te vermijden en markten waarop men levend gevogelte verkoopt, te vermijden, geen gevogelte dat niet voldoende gekookt is, rauwe eieren of eender welk product op basis van eieren dat slechts licht werd gekookt, te eten, strikte hygiënemaatregelen te respecteren en vooral veelvuldig handen te wassen, en na hun verblijf geen etenswaren mee naar huis te nemen.

Tevens moeten reizigers na terugkeer in België gedurende vier dagen elk contact met gevogelte vermijden. Wie binnen de 7 dagen na het vertrek uit Azië koorts boven de 38,5°C, hoest en spierpijn heeft, moet bovendien zijn arts raadplegen.