TAS verwerpt beroep van Zuid-Koreaanse turner Yang Tae-young

Het Internationaal Sporttribunaal TAS heeft donderdag in Lausanne het beroep verworpen van de Zuid-Koreaanse turner Yang Tae-young die een gouden medaille eiste voor de allroundfinale van de individuele turncompetitie op de Spelen van Athene. Omwille van een fout van de jury zag Yang het goud aan zijn neus voorbijgaan, en toegekend worden aan de Amerikaan Paul Hamm.

Belga

Het TAS gaf aan dat de klassementen ongewijzigd moesten blijven, waardoor Hamm het goud behoudt, de Zuid-Koreaan Kim Dae-Eun het zilver en Yang Tae-Young het brons.

In die allroundfinale gingen de refs uit van een startwaarde voor Yangs oefening aan de rekstok van 9,9 in plaats van 10,0 (wat correct zou zijn geweest). Hierdoor liep de atleet in de eindscore 1/10 van een punt mis, waardoor hij brons behaalde, en niet goud waar hij in principe recht op had.

De Internationale Turnfederatie (FIG) betreurde achteraf de blunder, maar voegde er aan toe dat de punten niet meer kunnen veranderd worden na een wedstrijd. De FIG schorste wel de drie scheidsrechters.

Op de laatste dag van de Spelen besloot Zuid-Korea alsnog de uitslag van de allroundfinale bij de mannen officieel aan te vechten bij het TAS.