Vandenbroucke (sp.a) wil CD&V in federale regering

Vlaams vice-minister-president Frank Vandenbroucke (sp.a) pleit ervoor dat CD&V deel zou uitmaken van de federale regering. Dat meldden het VRT- en VTM-televisienieuws maandagavond op basis van een vrije tribune van de minister die dinsdag in de kranten verschijnt.

Belga

Vandenbroucke pleit voor een Vlaamse tripartite op federaal niveau. CD&V zit momenteel in de Vlaamse, maar niet in de federale regering. In zijn vrije tribune waarin hij de balans opmaakt van het "scharnierjaar 2004" stelt de minister vast dat niet alles loopt zoals gewenst. Dat is grotendeels te wijten aan een gebrek aan coherentie en overleg tussen de regeringen, aldus Vandenbroucke.

Volgens hem kan het noodzakelijke vertrouwen slechts tot stand komen als er een klassieke tripartite wordt gevormd, wat geen nederlaag voor de VLD of een overwinning voor CD&V hoeft te betekenen. Misschien is het mogelijk om tot een samenwerkingsmodel te komen zonder de formele vorming van een tripartite, maar die formule zal in de praktijk toch aan dat model moeten beantwoorden, aldus Vandenbroucke.181929 OCT 04