Zwitsers ontwikkelden krachtige wagen op brandstofcellen

Zwitserse vorsers hebben een auto ontwikkeld die met brandstofcellen het equivalent van twee liter brandstof per 100 km verbruikt, zo heeft het Paul Scherrer Instituut (PSI) meegedeeld.

Belga

Het PSI heeft de wagen samen met het Michelin Researchcentrum vervaardigd.

Het vierspersoonsprotype Hy-Light werd in zowat twintig maanden gebouwd. De wagen bevat nieuwe brandstofcellen die drie keer efficiënter werken dan de gemiddelde verbrandingsmotoren. De milieuvriendelijke auto weegt slechts 850 kilo en sprint onder de 12 seconden van stilstand naar 100 km per uur. De auto heeft een actieradius van 400 km.

De brandstofcellen produceren uit waterstof en zuurstof elektrische stroom die elektromotoren in de beide voorwielen aandrijft. Uit de uitlaat komt alleen waterdamp. Wanneer de wagen remt, wordt de bewegingsenergie afgeremd. Speciale condensatoren geven de opgeslagen elektriciteit later weer af.

Volgens projectleider Philip Dietrich is het de bedoeling de technologie zodanig verder te ontwikkelen dat vervaardiging aan de lopende band mogelijk wordt. Maar het zou nog tien jaar duren eer gewone klanten met brandstofcelwagens over 's lands wegen kunnen bollen.