Chinese satelliet sloeg in op een woning

Bij de terugkeer naar de Aarde is een onbemande Chinese satelliet op een huis terechtgekomen, zo heeft de (officiële) Chinese Jeugdkrant gemeld. Er vielen geen slachtoffers.

Belga

Het overheidsblad meldde zondag dat een satelliet, die voor wetenschappelijke experimenten was gelanceerd, na een missie van achttien dagen op een huis in de zuidelijke Chinese provincie Sichuan is terechtgekomen.

Bij de crash werd het dak van de woning vernield, niemand raakte gewond of gedood. Steeds volgens het dagblad liep de kunstmaan generlei schade op en werd zij na verificatie gerecupereerd. Een reden voor het ongeluk is niet opgegeven.

In een door de gespecialiseerde website Dragon Space afgedrukt bericht van het officiële persbureau Xinhua over de terugkeer van het ruimtetuig, is met geen woord gerept over het feit dat het ding op een huis is terechtgekomen.

De Jeugdkrant hamert er daarbij op dat de Chinese landingstechnologie "zeer ontwikkeld" is en qua precisie "tot de beste ter wereld" behoort. "De bevolking dient zich geen zorgen te maken", aldus het dagblad onder aanhaling van ruimtevaartfunctionarissen.

Het is echter niet de eerste keer dat China problemen heeft met een terugkeercapsule.

De capsule was de twintigste in haar soort. Ze werd op 28 september door een Lange Mars 3D draagraket gelanceerd, en was de vierde van vier wetenschappelijke satellieten die Peking op zowat een maand de tijd de ruimte had ingeschoten.