Belgisch ruimteavontuur te boek gesteld

Min of meer samenvallend met de viering van dertig jaar Europees Ruimtevaartbureau ESA is maandag onder de titel "Belgen in de ruimte" een kleurrijk en volgens de auteur en uitgevers vlot leesbaar boek over het Belgische ruimteavontuur verschenen.

Belga

Het boek van de ruimtevaartjournalisten Benny Audenaert, Christian Du Brulle en Theo Pirard, alsmede historica Dawinka Laureys, belicht met vele foto's en korte begrijpelijke teksten alle facetten van de Belgische deelname aan de ruimte-exploratie en -exploitatie, tot en met het enige kunstwerk op de Maan, van de Antwerpse kunstenaar Paul Van Hoeydonck.

Bij de presentatie van het boek beklemtoonde minister van Wetenschapsbeleid Marc Verwilghen dat België "talrijke hoogstandjes" in de ruimte heeft afgeleverd. België heeft, in het bijzonder dankzij zijn engagement binnen ESA, aangetoond dat het als klein land een plaats in het ruimteavontuur heeft verworven.

Co-auteur Pirard zei dat België in den beginne daarvoor drie troeven had: wetenschappers waren meteen geïnteresseerd, politici stonden open voor het avontuur, en de industrie zag er ook de voordelen van in. Verwilghen betreurde echter dat er nog "te weinig" initiatief van de privésector is.

"Belgen in de ruimte" wordt uitgegeven door Lannoo en Racine, met steun van het Federaal Wetenschapsbeleid, en kost net geen 35 euro.