Gentse spin-off zorgt voor medicatie op maat

Veel geneesmiddelen werken slechts bij een beperkt aantal patiënten. Om uit te maken wie best gebaat is met welke medicatie, is aan de Universiteit Gent een technologie ontwikkeld om menselijke eiwitten te analyseren. Want fouten in de activiteit van onze eiwitten zijn verantwoordelijk voor heel wat ziektes, waaronder kanker. De universiteit commercialiseert die kennis nu via een nieuwe spin-off, genaamd "Peakadilly nv".

Belga

Eiwitten staan in voor de levensprocessen in onze cellen en zorgen bijvoorbeeld voor de vertering van ons voedsel en voor communicatie tussen cellen. Fouten in de activiteit van specifieke eiwitten vormen de basis voor veel ziektes, zoals spierziekte of kanker. De ontwikkeling van geneesmiddelen richt zich op het herstellen of beïnvloeden van de eiwitactiviteit.

Maar tot nog toe bestond er geen efficiënte manier om het geheel van eiwitten te bestuderen, zegt het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (VIB), mede-oprichter van de spin-off. Aan de Universiteit Gent is in samenwerking met het instituut de voorbije drie jaar een analysemethode ontwikkeld die moet toelaten eiwitten te linken aan bepaalde ziektes, sneller ziektes op te sporen via bloedstalen en therapieën beter af te stemmen op de individuele patiënt.

In de beginfase zal Peakadilly zich concentreren op kankergeneeskunde. Het bedrijf start met een team van 6 medewerkers en werkt vanop het technologiepark van de universiteit in Zwijnaarde. Het geld voor de oprichting, bijna 2 miljoen euro, komt van VIB en van drie grote farmaceutische bedrijven die voorlopig anoniem willen blijven.