Kerkfabriek Achel vraagt nieuwe stoelen te testen

De ouderwetse knielstoelen van de kerk van Achel-centrum zijn na 90 jaar dringend aan vervanging toe. En modern als ze zijn bij de kerkfabriek in Achel geven ze de gebruikers zelf de kans om te testen wat waardige opvolgers zijn. Zo mochten kerkgangers dit weekend (en de komende weekends) tijdens de mis een 12-tal exemplaren uittesten. "Vooral de rugleuning blijkt belangrijk voor de kerkgangers," zegt Jacky Schuurmans van de kerkfabriek.

jforier

Een twaalftal 'testmodellen' staat op dit moment in de kerk van Achel, ze variëren van een eenvoudige zitstoel zonder leuningen, tot een heuse fauteuil met armleuning. Maar tot op heden, heeft het eenvoudige model de voorkeur. "Vooral de rugleuning blijkt bepalend te zijn voor de kerkgangers," zegt Jacky Schuurmans, voorzitter van de kerkfabriek van Achel. "De meeste ouderen hebben immers problemen met hun rug. Naast het model van de stoel, moet ook de bekleding gekozen worden. Hier spelen natuurlijk de factoren duurzaamheid, gemak in onderhoud en schoonheid een rol."

Hoewel het aantal kerkbezoekers terugloopt, blijven kerkfabrieken investeren in 'Het Huis van God'. Ook de kerkfabriek van Achel staat niet stil, vandaar de plannen om het meubilair van de kerk in Achel-centrum te vernieuwen. Niet zonder reden, overigens, de ouderwetse 'knielstoelen' zijn dringend aan vervanging toe. De middenbeuk van de kerk in Achel-centrum staat vol met prachtige authentieke stoelen maar na ruim 90 jaar dienst, heeft de tijd haar sporen nagelaten: de zittingen zijn versleten, de hoedenplankjes ontbreken en veel houten verbindingen komen los. Ook de stoelen in de zijbeuk van de kerk vertonen slijtage, er zijn tekenen van houtolm waardoor bijvoorbeeld de zitting te ver doorzakt.

De nieuwe stoelen zijn gemaakt door meubelbedrijf Mertens uit Hamont, gespecialiseerd in het fabriceren van kerkstoelen. Je mag nog enkele weken de stoelen uitproberen tijdens de weekendvieringen. Op een aantekenblad kan je dan jouw voorkeur geven voor een bepaald model. De kerkfabriek zal dan, in samenspraak met haar gemeenschap, de meest favoriete stoel aankopen. Dat zal wel pas gebeuren als er een oplossing is gevonden voor de knielstoelen, er wordt gedacht aan een half jaar.

"Voor we een bestelling kunnen plaatsen, moeten we een oplossing vinden voor de prachtige knielstoelen," aldus Schuurmans. "De authentieke knielstoelen 'horen' in feite bij de kerk van Achel, ze passen bij het altaar en bij de balustrade. Zomaar 'wegdoen' is dus geen optie."

Ook menig kerkganger maakt zich blijkbaar zorgen over de nieuwe bestemming van de 'knielstoelen'. Bovendien bestoken sommigen de kapelaan en de deken van Achel met de vraag hoe dan te knielen in het Huis van God? Knielen of zitten, het laatste woord is er vast en zeker nog niet over gezegd. En daarmee is de nieuwe inrichting van de Achelse kerk nog verre van een feit. "Suggesties voor de oude 'knielstoelen' zijn van harte welkom," besluit Jacky Schuurmans.