Nokia is sleutelfactor van Finse economie

De mobiele-telefoniegigant Nokia speelt een zeer belangrijke rol in de Finse economie. Dat blijkt uit een Fins onderzoek van het Research Institute of the Finnish Economy (ETLA) dat maandag werd gepubliceerd.

Belga

Nokia, de grootste fabrikant ter wereld van mobiele telefoons, was dit jaar goed voor ongeveer 3,5 procent van het bruto nationaal product (bnp) van Finland.

Het bedrijf vertegenwoordigt volgens ETLA een derde van alle research in Finland en 20 procent van alle export en bedrijfsbelasting van het land. Vorig jaar bedroeg Nokia's bijdrage tot het BNP nog 3 procent. Het is een eerder zeldzaam fenomeen in Westerse landen dat één bedrijf gelinkt wordt aan zo een groot deel van de economie, aldus ETLA.

Volgens Jyrki Ali-Yrkko komt deze stijging er vooral door de manier waarop de waarde van Nokia werd verrekend door ETLA en door de nieuwe gegevens van Statistics Finland die werden gebruikt.

"Het zou voor de Finse economie een grote schok betekenen indien Nokia zou beslissen om de productie naar een ander land te verhuizen", aldus nog Yrkko, die er evenwel aan toevoegde dat hij zich over die mogelijkheid niet echt ongerust maakt.