Unizo vindt uitstel lagere elektriciteitsheffing onaanvaardbaar

KMO-organisatie Unizo is niet te spreken over het uitstel van de lagere elektriciteitsheffing voor kmo's. In de beleidsverklaring kondigt de regering aan het degressief systeem voor de federale energieheffing uit te stellen tot 1 januari 2006. Dat kost de KMO's tientallen miljoenen euro, luidt het maandag in een mededeling.

Belga

De regering had op de ministerraad van Gembloers een verlaging van de federale energieheffingen voor de KMO's aangekondigd tegen 1 juli 2004. Het principe zou concreet uitgewerkt worden vanaf een elektriciteitsverbruik van 20.000 kWh per jaar. Ruim 145.000 bedrijven zouden van deze maatregel kunnen genieten.

Uit de federale beleidsverklaring blijkt de regering haar energiebeloften uit te stellen ten koste van de KMO's. Voor grote ondernemingen zal een degressief systeem voor minder federale elektriciteitsheffingen uitgewerkt worden tegen 1 januari 2005. Voor de kmo's zal dat pas het geval zijn tegen 1 januari 2006. Daardoor zien de kleine en middelgrote ondernemingen tientallen miljoenen euro van de beloofde verminderingen op energieheffingen aan hun neus voorbijgaan, stelt Unizo.

Bovendien keurde de regering vrijdag een herziening van de elektriciteitswet goed. Daardoor wordt het mogelijk om de Eliaheffing in te voeren ten bedrage van 4,91 euro/MWh. Voor een modale kleine kmo met een elektriciteitsverbruik van 50 MWh/jaar betekent dat al een extra belasting van 246 euro per jaar. Voor een iets grotere KMO met een verbruik van 500 MWh/jaar betekent dat een extra belasting van 2.460 euro per jaar, en voor een energie-intensieve KMO, bijvoorbeeld in de sector diepvriesgroenten, met een verbruik van ruim 20.000 MWh per jaar, betekent dat een extra belasting van bijna 100.000 euro/jaar.

Unizo vindt dit onaanvaardbaar. "De federale regering zal als gevolg van deze recente beslissingen twee maal incasseren op de kap van de Vlaamse burgers in het algemeen en de KMO's in het bijzonder", aldus de organisatie. Het verbreken van de belofte om de federale energieheffingen te verlagen én het tegelijk invoeren van de Elia-heffing zal de energiekosten voor KMO's in 2005 zeer sterk verhogen, luidt het nog.