Gesprekken management-vakbonden Opel gestart

Topmanagers en vakbondsvertegenwoordigers van Opel zijn maandag besprekingen begonnen over de plannen van moederbedrijf General Motors om in de Duitse Opelfabrieken 10.000 banen te schrappen. De arbeiders in de fabriek van Bochum blijven staken.

Belga

Topverantwoordelijken van de drie belangrijkste Opelfabrieken in Duitsland, de productievestigingen in Rüsselsheim en Bochum en de motorfabriek in Kaiserslautern, ontmoetten de vakbonden over de plannen van General Motors om de kosten drastisch te verlagen. GM wil 12.000 van de 62.000 banen schrappen in Duitsland, Groot-Britannië en Noorwegen. Opel, dat nu 32.000 werknemers heeft, wordt het zwaarst getroffen.

De aankondiging van GM vorige donderdag deed de arbeiders in Bochum beslissen om het werk neer te leggen. In die vestiging zouden 4.000 banen op de tocht staan. De staking brengt de bevoorrading van onderdelen aan de Opelfabriek in Antwerpen in gevaar.

De arbeiders in Bochum stemden maandagochtend unaniem voor een voortzetting van de staking. Ze willen zo druk uitoefenen op de directie om geen naakte ontslagen door te voeren.

Intussen zijn de arbeiders van de Opelvestiging in het Poolse Gliwice solidair met hun stakende collega's in Bochum. Er is geen staking, maar tijdens personeelsvergaderingen werd een stand van zaken gegeven. "Over een aantal jaren kan er bij ons ook gebeuren wat er nu in Bochum gebeurt," zo zegt Slavomir Ciebiera van de vakbond Solidarnosc. Door de lagere kosten in Azië kan de toestand zo verslechteren dat ook in Oost- en Midden-Europa banen in de autosector zullen sneuvelen, zo vreest hij.