Franstalige partijen duiden hun vertegenwoordigers Forum aan

Hoewel het Forum een vergadering is van de verschillende regeringen hebben de Franstalige partijen de 9 Franstaligen onder elkaar verdeeld op basis van de verdeelsleutel "D'Hondt".

Belga

Het Forum telt in totaal 18 leden, 8 vertegenwoordigers van de federale regering, 4 vertegenwoordigers van de Vlaamse regering, en telkens 2 van de Waalse, Franse gemeenschaps- en Brusselse regering. De Duitstalige regering vaardigt een vertegenwoordiger met raadgevende stem af. De PS krijgt in totaal vier vertegenwoordigers, MR en cdH twee en Ecolo één.

De vier Franstalige vertegenwoordigers van de federale regering zijn Didier Reynders (als minister bevoegd voor Institutionele Hervormingen), Brussels parlementslid Denis Grimberghs (cdH), kamerlid en FDF-voorzitter Olivier Maingain en PS-senator Philippe Moureaux. De Franse gemeenschap wordt vertegenwoordigd door minister-presidente Marie Arena (PS) en gemeenschapssenator Marcel Cheron (Ecolo), het Waals gewest door minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe (PS) en kamerlid Melchior Wathelet (cdH). De Franstalige vertegenwoordiger van de Brusselse regering is minister-president Charles Picqué (PS).

Van de Vlaamse vertegenwoordigers staat enkel nog maar vast dat Guy Vanhengel de Vlaamse vertegenwoordiger is van de Brusselse regering en dat Johan Vande Lanotte als minister voor Institutionele Hervormingen deel uitmaakt van de federale delegatie. Minister-president van de Duitse gemeenschapsregering Karl-Heinz Lambertz heeft een raadgevende stem in het Forum.

De PS heeft laten weten dat ze dinsdag tijdens de eerste vergadering van het Forum zal aandringen op het aanduiden van opvolgers. De Franstalige socialisten vinden immers dat de huidige politieke prioriteit het sociaal-economische is en niet het institutionele. De PS wil dan ook vermijden dat de ministers en minister-presidenten teveel tijd zouden verliezen in het Forum.