Arbeiders Opel Bochum staken maandag voort

De arbeiders van de Opel-fabriek in het Duitse Bochum zetten hun vorige donderdag begonnen staking maandag voort. De ochtendploeg is niet aan de slag gegaan. Dat levert mogelijk problemen op voor Opel Antwerpen, dat afhangt van bevoorradingen uit Bochum.

Belga

De fabriek in België krijgt vanuit Duitsland transmissies en motoren toegeleverd, net als koetswerkonderdelen (deuren en deurstijlen). Met de huidige voorraad kan nog tot en met vandaag worden doorgewerkt.

De stakende arbeiders willen van het management de garantie dat er in Bochum geen gedwongen ontslagen zullen komen. Het personeel wil bovendien dat wordt teruggekomen op de plannen om in heel Europa 12.000 banen te schrappen.

Bij Opel Antwerpen valt maandag rond 16 uur een beslissing over hoe het verder moet, nu de productie dreigt stil te vallen. De ochtend- en de middagploeg in Antwerpen kunnen nog normaal werken, maar voor de nachtploeg wordt het zeer krap.

General Motors, het Amerikaanse moederbedrijf van Opel, maakte zijn herstructureringsplannen vorige donderdag bekend. Grootste slachtoffer zijn de Opel-fabrieken in Duitsland (Rüsselsheim en Bochum). In Antwerpen worden 300 tijdelijke contracten niet verlengd. In Rüsselsheim moeten maandag in principe onderhandelingen beginnen tussen het management en de ondernemingsraad.