'VS lokte Polen met dollars naar Irak'

Terwijl de regering Bush vorig jaar met veel moeite bondgenoten vond om een "Coalition of the Willing" samen te stellen die ten strijde wou trekken in Irak, kwam ze tegelijkertijd tot een overeenkomst met Polen over Amerikaanse investeringen in het voormalige Oostblokland.

Belga

Polen is ondertussen een van de grootste bondgenoten van de VS in Irak. De Amerikanen zouden beloofd hebben meer dan 6 miljard dollar te investeren in Polen. Dat meldt de LA Times maandag.

De Amerikaanse president George W. Bush en zijn vice-president Dick Cheney hebben de afgelopen dagen kritiek geuit aan het adres van de Democratische presidentskandidaat John Kerry omdat hij gesuggereerd had dat Bush financiële stimuli had gebruikt om zijn coalitie bijeen te krijgen. Bush noemde dat een belediging voor landen zoals Polen, die 2.500 troepen gestationeerd hebben in Irak.

Nochtans bestaan er volgens de krant bewijzen van Amerikaanse pogingen om mogelijke coalitieleden te overtuigen met dollars. Zo werd er 4 miljard dollar geboden aan Turkije, dat weigerde. Tevens werd Polen geholpen bij de aankoop van 48 F-16 gevechtsvliegtuigen bij Lockheed Martin. De overeenkomst hield ook in dat er 6 miljard dollar Amerikaanse investeringen in Polen zouden komen.

Ondertussen heeft de Poolse vice-minister van defensie kritiek geuit op de Amerikanen omdat die volgens hem te weinig militaire hulp bieden aan de Poolse troepen. Janusz Zemke verklaarde aan de International Herald Tribune dat zijn land -met de vijfde grootste troepenmacht in Irak- daardoor niet in staat was de modernisatie van de gewapende troepen in irak te financieren.

"Wij hebben de kwestie aangekaart bij het Pentagon, want ik kan eerlijk gezegd niet begrijpen dat Polen bij de verdeling van de fondsen op gelijke voet wordt behandeld als landen die minder troepen naar Irak hebben gestuurd", aldus nog Zemke.

Vrijdag nog overleefde premier Marek Belka een vertrouwensstemming in het parlement nadat hij had beloofd dat Polen "geen uur langer dan gepland" in Irak zou blijven.