Gaf Blair geheim akkoord om Amerikaanse raketten te plaatsen?

De Britse premier Tony Blair komt misschien in (politiek) heel nauwe schoentjes te zitten nu uitgelekt is dat hij mogelijk toestemming heeft gegeven om geheime Amerikaanse "Son-of-Star Wars" raketten op Brits grondgebied te laten plaatsen. Dat meldt

The Scotsman

maandag.

Belga

Blair gaf eerder al, ondanks verzet binnen zijn eigen partij, toestemming om, binnen het kader van het Star Wars-programma (waarbij de VS een rakettenschild willen bouwen), Britse radarstations te laten gebruiken. Op die manier zouden de VS beter beschermd tegen een eventuele nucleaire aanval.

Nu zou hij, zo schrijft The Scotsman, nog verder gegaan zijn en een "princiepsakkoord" hebben afgesloten om wapentuig te laten installeren dat wapens, gericht op de VS, zou kunnen onderscheppen. De overeenkomst zou al in mei afgesloten zijn.

Zowel Downing Street als het ministerie van Defensie beweert dat er nog geen beslissing is genomen over het plaatsen van raketten in Groot-Brittannië. "Dit zullen we in de toekomst beslissen wanneer het Amerikaanse systeem nog verder geëvolueerd is", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Critici vrezen dat de kans op een terreuractie op Brits grondgebied hierdoor gevoelig vergroot wordt en dat het de Amerikaanse president Bush nog meer zal aangemoedigen om zijn controversiële (en nog niet aan de praktijk getoetste) programma uit te werken.

In 2001 tekende de helft van alle Labour-parlementairen nog de zogenaamde "Commons motion", ingediend door het Schotse parlementslid Malcolm Savidge, waarin elke Britse betrokkenheid bij het project scherp veroordeeld werd.

"Als we ermee akkoord gaan om Amerikaanse raketten op ons grondgebied te plaatsen, raken we nog meer verstrikt in het Amerikaanse politieke web. Velen onder ons zien Star Wars niet meer als een project dat gericht is op bescherming, maar als een middel van de Amerikanen om hun pre-emptieve oorlogsstrategie, zoals in Irak, nog verder te kunnen verfijnen", aldus Savidge.

Het rakettenschild was -onder de welluidende naam Star Wars- oorspronkelijk een idee van de voormalige Republikeinse president Ronald Reagan. Bush heeft al kenbaar gemaakt dat, indien hij herverkozen wordt, hij 10 miljard dollar (acht miljard euro) extra in de ontwikkeling ervan wil pompen.