'Israël schendt mensenrechten met huizensloop in Gaza'

Israël heeft door de systematische sloop van huizen in Rafah, een stad in de Gazastrook, de rechten van de Palestijnse bewoners geschonden. Dit stelt Human Rights Watch (HRW) in een maandag gepubliceerd rapport.

AP Ned

HRW-directeur Kenneth Roth zegt dat sinds het uitbreken van de jongste ronde van de Palestijnse opstand, vier jaar geleden, in Rafah ongeveer zestienduizend mensen dakloos zijn gemaakt. Met name bij grootschalige operaties afgelopen mei werden veel huizen neergehaald.

Het Israëlische leger stelt dat huizen verwoest moeten worden om wapensmokkel via tunnels onder de grens met Egypte te voorkomen en uit te sluiten dat huizen door sluipschutters worden gebruikt. Geen van beide argumenten rechtvaardigt de vernietiging van 10 procent van Rafah, aldus Roth.

HRW concludeert in het 135 bladzijden tellende rapport genaamd 'Vernietiging van Rafah' dat het Israël niet gaat om de veiligheid in het gebied, maar om het behoud van de controle over de Gazastrook. Het Israëlische leger baseert zijn strategie op de overweging dat "iedere Palestijn een potentiële zelfmoordaanslagpleger en iedere woning een potentiële basis voor een aanval" is, aldus het rapport. Israël faalt als bezettende mogendheid de burgers onder zijn toezicht te beschermen en schendt daarmee het internationaal recht, meent HRW.

De organisatie zegt verder dat Israël andere mogelijkheden om het probleem van de tunnels aan te pakken nalaat, zoals gebruik van de seismische en elektromagnetische apparatuur die wordt ingezet bij het opsporen van tunnels onder de Mexicaans-Amerikaanse grens en de gedemilitariseerde zone tussen beide Korea's.