Duitse economieminister eist einde staking Opel-fabriek

De stakende werknemers van de Opel-fabrieken in de Duitse steden Bochum en Rüsselsheim moeten hun acties meteen beëindigen en hun geschillen met de directie van het moederbedrijf GM Europe met onderhandelingen oplossen. Dat heeft de Duitse minister van economische zaken Wolfgang Clement maandag gezegd.

AP Ned

"Rigoureus optreden, van welke zijde dan ook, lost niets op", zei Clement in een oproep aan het adres van de medewerkers van de twee Duitse Opel-fabrieken. De medewerkers staken sinds de directie van GM Europe vorige week donderdag aankondigde twaalfduizend banen in Europa te schrappen, waarvan de meeste in Duitsland. Clement zei veel begrip te hebben voor de actie, maar tegelijkertijd van mening te zijn dat alleen onderhandelingen tot een oplossing kunnen leiden.

Vice-fractievoorzitter Ludwig Stiegler van de regeringspartij SPD in de Bondsdag, het Duitse parlement, zei dat de crisis bij Opel en GM in het algemeen te wijten is aan het mismanagement van de directie. "Het is smeerlapperij dat de werknemers moeten boeten voor wat de managers hebben verknoeid", zei Stiegler op de radio.

Dinsdag willen werknemers van GM Europe, dat naast Opel ook de automerken Vauxhall en Saab herbergt, in heel Europa actievoeren tegen de aangekondigde ontslaggolf. Naar verwachting zullen alleen in Duitsland al 25.000 werknemers van de autofabrikant deelnemen aan de acties, maar ook in Portugal, Spanje, Groot-Brittannië, België en Zweden hebben werknemers aangekondigd het werk voor een dag neer te leggen.