Colombiaanse drugsmaffia misbruikt kinderen als huurmoordenaars

Colombiaanse drugsbendes zouden volgens offciële bronnen steeds vaker kinderen en jongeren inschakelen om een moord te plegen. "Als ik zo'n job uitvoer, stoot ik het mes altijd direct in de borst.

Belga

Terwijl het slachtoffer sterft, kijk ik hem recht in de ogen en dan voel ik me zo machtig als God", zo citeerden media zondag (plaatselijke tijd) de verklaringen van een 16-jarige jongen in een gerechtelijk dossier. Kinderen vanaf acht jaar worden naar de zogenaamde "doodsscholen" gelokt waar ze eerst honden moeten doden, zo meldden de overheden van het de zuidwestelijke provincie Valle del Cauca.

De 16-jarige huurdoder zou een typisch geval zijn. Hij zou op achtjarige leeftijd zijn eerste slachtoffer om het leven hebben gebracht en bij zijn arrestatie al 30 moorden op zijn kerfstok hebben gehad. Omdat hij gezien zijn jonge leeftijd nog niet naar de gevangenis kon worden gestuurd, werd hij vrijgelaten en dezelfde avond nog schoten onbekenden hem dood.

In het zuidwesten van Columbia heerst momenteel een strijd tussen verschillende drugsbendes, die sinds het begin van dit jaar al tientallen doden heeft geëist. Het moordpercentage steeg volgens de politie in vergelijking met vorig jaar met 30 pct.

De negenjarige Daniel vertelde dat een klasgenootje hem overhaalde om naar de doodschool te gaan. Daar werd de jongens een hoge beloning en een vaste job beloofd. "We moesten honden doden zodat de leraren konden inschatten wat we al konden", zo vertelde de jongen. Daarna kwamen de eerste echte opdrachten. "Ik heb een man vier dagen lang achtervolgd en dan heb ik hem midden in het stadspark gedood. Daarna moest ik naar de begrafenis van de man om te bewijzen dat niemand me gezien had", zo verklaarde hij voor de jeugdrechter.

Jonge meisjes worden door de drugsbaronnen misbruikt en later in de prostitutie gedwongen om uiteindelijk als zogenaamde "muilezels" pakjes cocaïne vastgemaakt op de buik naar het buitenland te smokkelen.

In de provincie van Valle del Cauca zijn vooral drugskartels, paramilitairen en criminele bendes actief. Ze betwisten onderling de controle over 18 gemeenten, waar jaarlijks 200 ton cocaïne ter waarde van zo'n 400 miljoen dollar (330 miljoen euro) geproduceerd wordt. Colombia is veruit de grootste cocaïneproducent ter wereld.