'Macedonische gijzelaars geëxecuteerd in Irak'

Iraakse extremisten hebben twee Macedoniërs gedood omdat zij spioneerden voor de Amerikanen. Dat heeft de Arabische nieuwszender Al-Jazeera maandag bericht.

AP Ned

Al-Jazeera vertoonde beelden van de twee Macedoniërs die hun paspoort en andere identificatiedocumenten omhoog houden. De executie werd niet uitgezonden. De videobeelden waren aan Al-Jazeera gegeven door de extremistische groepering het Islamitische Leger, dat zich verantwoordelijk stelt voor de moord op de Macedoniërs. Eerder eiste het Islamitische Leger de verantwoordelijkheid op voor de gijzeling van zes Irakezen, twee Libanezen en twee Indonesische vrouwen. Ook beweert de groepering achter de ontvoering van twee Franse journalisten te zitten.

Het Macedonische ministerie van buitenlandse zaken zei niets te weten van de executie van de Macedoniërs. Volgens een woordvoerder is bij het ministerie alleen bekend dat drie Macedoniërs in Irak zijn ontvoerd. Macedonië heeft 32 militairen in Irak die zijn gestationeerd in Taji, ten noorden van Bagdad.