Eerste stemlokalen voor presidentsverkiezingen open in Florida

In de Amerikaanse staat Florida zijn maandag de eerste stemlokalen opengegaan voor de presidentsverkiezingen die eigenlijk hun beslag kennen op 2 november.

Belga

In de zuidoostelijke staat, waar de stembusslag van 2000 een dramatische ontknoping kende, kunnen kiezers voor het eerst persoonlijk voortijdig hun stem uitbrengen. Schriftelijk kon dat reeds. Ook in sommige andere staten is vooraf stemmen mogelijk.

Volgens opiniepielingen zijn de Republikeinse president George Bush en zijn Democratische uitdager John Kerry met elk 48 procent van de stemintenties in Florida in een nek-aan-nekrace verwikkeld.

Ook nu dreigt de "Sunshine State" een cruciale rol in de presidentiële stembusgang te spelen. Vier jaar geleden kon Bush na een uitspraak van het Hooggerechtshof over betwiste hertellingen en niet-hertelllingen van stembrieven alle kiesmannen van de staat naar zich toehalen en aldus een meerderheid verwerven binnen het Electoral College, dat formeel de nieuwe president aanduidt. De Democratische kandidaat Al Gore was in Florida enkele tientallen stemmen tekort gekomen. De gehele vaudeville heeft daar 36 dagen geduurd.

Nog in Florida is stemmen per brief nog mogelijk tot en met Election Day, tenminste indien dat schrijven ten laatste die dag is afgestempeld. Het is aldus mogelijk dat de precieze uitslag in die staat enkele dagen op zich kan laten wachten.

Overigens is de gouverneur van Florida Jeb Bush, broer van de president.