VS hebben nog steeds 480 atoombommen in Europa

De Verenigde Staten beschikken nog steeds over 480 tactische kernbommen in Europa, verspreid over acht basissen in zeven Europese landen, waaronder België. Dat is drie keer meer dan aanvankelijk geschat, zegt een Amerikaanse atoomexpert maandag.

Belga

Het cijfer betekent dat het aantal atoombommen dat de VS bij hun NAVO-bondgenoten hebben liggen, niet is verminderd sinds midden jaren '90, stelt Hans Kristensen, een adviseur van de National Resources Defense Council in Washington. Zijn bevindingen zijn gebasseerd op Amerikaanse legerdocumenten, met inbegrip van documenten die hij kon inkijken dankzij de Freedom of Information Act.

Het grootste arsenaal, 130, ligt in de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland, 110 atoombommen liggen klaar op de Britse luchtmachtbasis van Lakenheath. De overige werden gestockeerd in de NAVO-lidstaten Griekenland, Italie, Nederland, Turkije en België, meent Kristensen. Hij preciseerde niet waar, maar het is een publiek geheim dat de atoombommen in ons land in de luchtmachtbasis van Kleine Brogel opgeslagen liggen.

Onder het huidige systeem kunnen de gastlanden 180 van die bommen gebruiken in geval van onvoorziene gebeurtenissen, zeg Kristensen. Volgens hem doen de Verenigde Staten er best aan die atoomwapens weg te halen, zeker bij de zes niet-atoommachten.

De Verenigde Staten ontplooiden in 1954 voor het eerst atoomwapens in Europa, met een piek van 7.300 in 1971. Dat aantal viel terug naar 700 dankzij het verdrag over de middellange afstandskernwapens uit 1987, de val van de Sovjetunie en de aankondiging in 1991 van de toenmalige Amerikaanse president George Bush-senior om alle tactische kernwapens en nucleaire wapens op zee terug te trekken.

President Bill Clinton snoeide nog eens in dat aantal tot 480 bij een herziening van de nucleaire politiek, maar in 2000 tekende hij een presidentieel besluit om de bommen in de NAVO-landen te behouden, aldus nog Kristensen. De huidige president George W. Bush bracht geen verandering meer aan het Amerikaanse kernarsenaal in Europa.