Sharon zet ontruimingsplan hoe dan ook door

De Israëlische premier Sharon heeft maandag gezegd dat niets hem ervan zal weerhouden om zijn plan voor een terugtrekking uit de Gazastrook en delen van de Westoever door te zetten. Bij gevechten in en bij de Gazastrook zijn maandag zes Palestijnen gedood.

AP Ned

Sharon en vertegenwoordigers van kolonisten stonden zondag in een gesprek over het terugtrekkingsplan lijnrecht tegenover elkaar. Sharon zei dat hij ondanks de druk van de kolonisten zijn plan aan het parlement zal voorleggen. Van een door de kolonisten bepleit referendum wilde hij niets weten. Volgens peilingen steunt tweederde van de Israëlische bevolking het ontruimingsplan, dat al bij twee stemmingen door zijn Likud-partij is afgewezen. Sharon zei zich ook grote zorgen te maken over oproepen van rabbijnen aan soldaten om bevelen tot ontruiming van nederzettingen niet op te volgen. "De premier is niet te bereiken", zei kolonistenleider Yehoshua Mor-Yosef maandag voor de radiozender van het leger. "Ik geef toe dat wij weinig vleiend over de premier spreken, maar wij luchten alleen onze gekwetste gevoelens."

Er wonen ongeveer 8.200 joodse kolonisten in 21 nederzettingen in de Gazastrook, te midden van 1,3 miljoen Palestijnen. Sharon zegt dat zij niet in deze vijandige omgeving kunnen blijven wonen. Zijn plan voorziet ook in de ontruiming van vier kleine enclaves in het noordelijke deel van de Westoever. Volgens Sharon zal de ontruiming de veiligheid in Israël vergroten en Israëls greep op grote delen van de Westoever vergroten. De kolonisten zeggen dat Israël zwicht voor Palestijns geweld en dat daar een gevaarlijke precedentwerking van uitgaat.

Twee gewapende Palestijnen die vanuit de Gazastrook in Israël waren binnengedrongen, zijn maandagochtend na een langdurig vuurgevecht met Israëlische militairen doodgeschoten. De infiltranten hadden volgens een mededeling van het leger een opening in het hek om de Gazastrook geknipt en waren vermoedelijk op weg naar een kibboets. Ze werden op driehonderd meter van hun doel gestopt in een boomgaard. Een van de mannen had blijkbaar een gordel met explosieven om, die ontploften toen hij door kogels werd geraakt. De radicale groep Hamas eiste de verantwoordelijkheid voor de infiltratiepoging op.

Het leger doodde ook twee Palestijnen die bezig waren een bom te plaatsen in het zuiden van de Gazastrook, nabij de grens met Egypte. De Islamitische Jihad meldde dat de twee mannen tot haar organisatie behoorden. Bij een vuurgevecht nabij de grensovergang Kissufim naar Israël schoten Israëlische militairen twee aanvallers dood, van wie er één lid was van de Islamitische Jihad.