BZ Spanje negeerde waarschuwing tegen 11/03 terrorist

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zou ten tijde van de voormalige conservatieve regering dringende verzoeken van de geheime diensten hebben genegeerd om Allekama Lamari, die ervan werd verdacht de chef te zijn van het commando dat de aanslagen van 11 maart uitvoerde, te lokaliseren, zo schrijft de krant El País maandag.

Belga

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken weigerde aan het Franse persagentschap AFP alle commentaar. In november 2003 zou het Nationaal Inlichtingencentrum, dat afhangt van het ministerie van Defensie, Binnenlandse Zaken hebben gewaarschuwd voor Lamari, die in juni 2002 de gevangenis had verlaten na er een straf te hebben uitgezeten wegens lidmaatschap van de Algerijnse Gewapende Islamitische Groep, aldus het Madrileense dagblad.

Het Nationaal Inlichtingencentrum beschikte over aanduidingen dat Lamari zich in Madrid bevond om er een grote aanslag voor te bereiden. Het centrum slaagde er echter niet in om Lamari op eigen kracht te lokaliseren omwille van de strikte veiligheidsmaatregelen die de Algerijn er op na hield.

Daarop riepen de geheime diensten de hulp in van het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar hun verzoek werd niet gehoord. Ook een herhaalde poging op 6 maart, vijf dagen voor de ergste aanslagen die ooit in Spanje plaatsvonden (191 doden en 1.900 gewonden), leverde niets op, aldus nog El País.

Op 16 maart drong het Nationale Inlichtingencentrum andermaal aan op de belangrijke rol die Lamari zou hebben gespeeld binnen het commando dat de aanslagen had gepleegd en vroeg tijdens een bijeenkomst met alle veiligheidsdiensten dat zijn foto "op prioritaire en dringende wijze" zou worden toegevoegd aan de lijst van meest gezochte verdachten. Opnieuw werd met dat verzoek geen rekening gehouden.

Vrijdag maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat Lamari was geïdentificeerd als de zevende islamiet die op 3 april in Leganes (zuidelijke buitenwijk van Madrid) zelfmoord pleegde bij een politie-operatie om hem te arresteren.