Turnhouts gerecht klist dieven en helers van 15.000 flessen wijn

Het Turnhoutse gerecht heeft eind vorige week een Nederlander opgepakt die verdacht wordt van de diefstal van een oplegger met 15.000 flessen wijn, die in augustus in Merksplas gepleegd werd. Ook de chauffeur van het gestolen transport liep al tegen de lamp.

Belga

Het verdere onderzoek leidde ondertussen naar een heler en twee onderhelers.

De Nederlander bekende de feiten en werd door de onderzoeksrechter aangehouden. Hij verschijnt dinsdag voor de raadkamer van Turnhout. De chauffeur werd niet aangehouden. Ook het trio helers, dat volledige bekentenissen aflegde, blijft voorlopig op vrije voet, meldde Inge Delissen, persmagistraat van het parket van Turnhout, maandag.

Het team Ladingdiefstallen van de gerechtelijke dienst van het arrondissement (GDA) Turnhout plukte vrijdagochtend in Meer de Nederlander E.A. met verblijfplaats in Merksplas van de baan wegens zijn betrokkenheid bij de diefstal van de oplegger.

Aansluitend op deze aanhouding vonden drie huiszoekingen plaats net over de Nederlandse grens en twee op Belgisch grondgebied. In de hierop volgende verhoren werd duidelijk dat de partij van 26 paletten wijn werd doorverkocht aan een man uit Wuustwezel.

Meteen werd deze man opgehaald en gebeurde er ook op zijn adres een huiszoeking. Ook deze heler legde inmiddels bekentenissen af. Hij werd zaterdag voorgeleid voor de onderzoeksrechter, maar werd niet aangehouden omdat hij zijn volledige medewerking aan het onderzoek heeft toegezegd.

Verder onderzoek bracht aan het licht dat de partij was doorgesluisd aan twee onderhelers. Deze verdachten werden geïdentificeerd en bij hen kon zaterdag nog een gedeelte van de lading, zo'n acht paletten, worden gerecupereerd. Dit tweetal kon niet anders dan de feiten bekennen. Zij hadden de partij op hun beurt overgebracht naar een loods in Kalmthout, waar ze een groot deel van de wijn verder verpatsten aan een Marokkaan. De rest van de lading wordt nog gezocht door het parket.

E.A. staat bekend bij het gerecht. Bij de lokale politie van Turnhout loopt nog een dossier tegen hem omdat hij in deze stad gestolen fietsen verkocht. Verder wordt zijn aandeel nagegaan in een drietal andere dossiers waarin grote partijen goederen verdwenen.