Grootscheepse campagne naar veiligheid speelgoed

Er komt de volgende weken een campagne die de veiligheid van speelgoed gaat onderzoeken. Dat kondigt de Federale Overheidsdienst voor Economische Zaken maandag aan.

Belga

De campagne wordt opgezet door de directie Controle en Bemiddeling, in samenwerking met de directie Kwaliteit en Veiligheid. Directe aanleiding voor de controles zijn de sinterklaas- en eindejaarsperiode, traditioneel hoogdagen voor de speelgoedsector in ons land.

De controleurs gaan op pad om te onderzoeken of het KB van 4 maart 2002 betreffende de veiligheid van speelgoed, wordt nageleefd. Zo mogen speelgoedproducenten uitsluitend veilige producten op de markt brengen. De eenvoudigste manier is ervoor te zorgen dat het speelgoed voldoet aan de Europese norm EN 71-1. Naast de fabrikanten zijn ook distributeurs verplicht om de veiligheidseisen na te leven, met name door geen producten af te leveren waarvan zij weten dat die niet aan de veiligheidseisen voldoen.

De campagne vindt plaats in oktober en november, in het hele land en in de verschillende handelssectoren. De controleurs gaan zowel administratieve als technische tekortkomingen verifiëren. De boetes kunnen oplopen van 500 tot 10.000 euro.