België wil leiding bouw nieuwe NAVO-zetel op zich nemen

De Belgische regering is bereid de leiding voor de bouw van een nieuwe NAVO-zetel in Brussel op zich te nemen. Dat heeft defensieminister André Flahaut woensdag in het Roemeense Poiana Brasov laten verstaan.

Belga

Hij nam er deel aan een informele vergadering van de defensieministers van het bondgenootschap. De bouw van een nieuwe NAVO-zetel langs de Brusselse Leopold III-laan, aan de andere kant van waar de alliantie nu gehuisvest is, lijkt een werk van lange adem. De beslissing werd reeds in 1999 genomen. Begin 2003 werd de maquette ontvouwd, maar sindsdien wordt nog weinig over het project vernomen. De NAVO ondervindt met name moeilijkheden om een beheerder te vinden die de werken in goede banen wil leiden.

Flahaut verzekerde woensdag dat de Belgische regering zich met het dossier wil bezighouden. Hij bevestigde daarmee uitspraken in die trant van zijn collega van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht. Enkele weken geleden is een interministeriële werkgroep onder leiding van premier Guy Verhofstadt in het leven geroepen. Die is gesprekken begonnen met het secretariaat-generaal van de NAVO. Flahaut hoopt dat er tegen het eind van dit jaar een oplossing is. Concreet stelt België voor, om via zijn ministerie van Defensie, de leiding voor de bouw van de nieuwe NAVO-zetel op zich te nemen. "Zoals België dat ook zou doen voor de bouw van een militaire basis of een haven", legt een specialist van het dossier uit.

België wil zo een herhaling vermijden van het Berlaymont-drama. De renovatie van het hoofdgebouw van de Europese Commissie duurde liefst dertien jaar en kostte uiteindelijk meer dan 600 miljoen euro. Een prijskaartje dat veel duurder uitviel dan wat aanvankelijk was vooropgesteld.

In principe moet de nieuwe NAVO-zetel er tegen 2009 zijn. De kostprijs wordt geschat op minimum 300 miljoen euro. De VS nemen van dat bedrag bijna een kwart voor hun rekening. België betaalt 2,76 procent van de factuur, volgens de verdeelsleutel die eind 1999 werd goedgekeurd.