Ophefmakend boek zaait twijfels over afstamming van Noors koningshuis

Een donderdag in Noorwegen verschenen boek heeft ernstige twijfels doen ontstaan over de afstamming in eerste graad binnen de Noorse koninklijke familie.

Belga

Volgens de auteur van het boek 'Folket' (Het volk), de Noorse expert Tor Bomann-Larsen, zou de vermoedelijke stichter van de huidige koninklijke lijn, koning Haakon die vanaf 1905 tot 1957 op de troon zat, niet de biologische vader zijn van zijn zoon Olav.

De toenmalige Noorse koningin Maud raakte in 1902 zwanger na een 'rustvakantie' in Londen, waarop haar echtgenoot haar niet vergezelde. Bovendien was het algemeen bekend dat Haakon, ook wel Carl genoemd, en Maud problemen hadden om kinderen te krijgen.

Volgens Bomann-Larsen, die toegang had tot de officiële archieven van het koningshuis, zou de biologische vader van Olav de Britse arts, Sir Guy Francis Laking, zijn. Laking behandelde Maud tijdens haar verblijf in Londen.

Door de uitgave van het boek zag de huidige Noorse koning Harald, de zoon van koning Olav, zich genoodzaakt om het gebruikelijke stilzwijgen van het Noorse hof te doorbreken.

"Alle auteurs hebben volkomen het recht om hun eigen opvattingen van de geschiedenis bekend te maken", aldus de Noorse koning in een persmededeling. "De koning beschikt echter over geen enkele informatie die aangeeft dat koning Olav niet de biologische zoon van koning Haakon zou zijn".