19e eeuwse stookinstallatie Hasselts Jenevermuseum beschermd

De negentiende eeuwse stookinstallatie van het nationaal jenevermuseum in Hasselt wordt als monument beschermd. Dat is bij ministerieel besluit vastgelegd. Het jenevermuseum ziet de bescherming als een erkenning voor de industrieel-archeologische waarde van de stookinstallatie, zo is te lezen in de driemaandelijkse nieuwsbrief 'Museum Nieuws' van de stedelijke musea van Hasselt.

Belga

De stookinstallatie bestaat onder meer uit een stoommachine, een graanmolen, een transmissieas met vijf lagersteunen, een beslagkuip, drie gistkuipen, een stoompomp, een distilleerapparaat, een spoelbak, een meetvat, twee handpompen, een fijnbrandvat en een koelwaterreservoir.

De distilleereenheid toont hoe er tijdens de eerste industriële revolutie granenjenever werd geproduceerd. De distillatiekolom is gebaseerd op het principe van Cellier-Blumenthal (1809) en illustreert hoe er van een discontinu stookproces overgegaan werd naar een continu proces. Ook is te zien hoe de principes van warmte-uitwisseling en -recuperatie door tegenstroom werden ingevoerd. De stokerij werkt volledig op stoom, die als thermische energiebron wordt aangewend en vervolgens in bewegingsenergie wordt omgezet.

Naar aanleiding van de 15de editie van de Hasseltse Jeneverfeesten volgend weekend kunnen geïnteresseerden vrijdag in het jenevermuseum een kijkje nemen hoe de authentieke installatie echt werkt.