Beruchte Siciliaanse maffiabaas vrij wegens "goed gedrag"

De beruchte Siciliaanse maffiabaas Giovanni Brusca, die meer dan 100 moorden heeft bekend, mag om de 45 dagen overdag vrij uit de gevangenis als beloning voor zijn "goed gedrag". Dit heeft een Romeinse rechtbank al zes maanden geleden beslist, maar werd nu pas bekend door een communiqué van een anti-maffiabeweging.

Belga

Brusca, die zijn familieleden al verschillende keren op een geheime plaats zou hebben ontmoet, werd in 1996 veroordeeld tot levenslang. "De slachter van de Cosa Nostra" geldt als dé kroongetuige tegen de maffia. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de moord op maffia-jager Giovanni Falcone in de jaren '80. Ook beval hij de wurging van het 11-jarig zoontje van een concurrerende maffiabaas, wiens kind opgelost werd in bijtend zuur.

Zowel politici als de zus van de maffiabaas hebben al kritiek geuit op de vrijlating. Maar volgens Brusca's advocaat, Luigi Li Gotti, zijn de voorwaarden waaraan zijn cliënt is onderworpen tijdens zijn vrijlatingen heel strikt. "Ze gaan heus niet met hem zwemmen", aldus de man.