Nederlandse en Spaanse politici uit Cuba gezet

De Nederlandse politici Boris Dittrich (D66) en Kathleen Ferrier (CDA) zijn vrijdagavond op het vliegveld van de Cubaanse hoofdstad Havana aangehouden en het land uitgezet. Ook de Spaanse christen-democratische parlementariër Jorge Moragas onderging hetzelfde lot. Het drietal was naar Cuba gegaan om daar te praten met een aantal dissidenten, onder wie oppositieleider Oswaldo Pay, over de mensenrechtensituatie in het land.

Belga

Bij aankomst op het vliegveld werden zij en twee begeleiders afgevoerd door een militair. Ze moesten hun paspoorten inleveren. Het gezelschap werd opgesloten en bewaakt door vier militairen. Na twee uur werden ze op een vliegtuig van Air France naar Parijs gezet.

"Je voelt je machteloos en woedend", aldus Dittrich zaterdag telefonisch vanuit Parijs. "We werden aangehouden zonder dat ons verteld werd waarom. We zijn in een kamer gezet waar we niet uitmochten. Als je naar de wc wilde, moest dat onder bewaking. We zijn ook gefilmd door de militairen die ons bewaakten. Later kreeg onze Spaanse collega te horen dat hij Cuba niet in mocht omdat hij zich beledigend had uitgelaten over het land. Wij kregen niets te horen. We mochten ook geen contact opnemen met een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade die op het vliegveld was om ons op te halen."