China en Rusland leggen laatste grensgeschil bij

China en Rusland hebben donderdag een overeenkomst gesloten waarmee het laatste van tientallen grensgeschillen uit het verleden is opgelost. De overeenkomst werd ondertekend op de eerste dag van een bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan China.

AP Ned

De regeringen van Rusland en China wilden niet meteen alle details van de overeenkomst onthullen. Het akkoord betreft waarschijnlijk een aantal rivieren en eilandjes langs de grens tussen het noordoosten van China en het Russische Verre Oosten, de laatste gebiedsdelen waar de landen nog geen akkoord over hadden bereikt.

Rusland en China hebben decennia lang met elkaar in de clinch gelegen over hun gezamenlijke grenzen. In de jaren '60 en '70 leidde dat tot een reeks felle gevechten tussen sovjettroepen en het Chinese leger. Op het hoogtepunt van de spanningen tussen de twee landen zou de Sovjet-Unie zevenhonderdduizend troepen langs de grens hebben gestationeerd tegenover een miljoen Chinese soldaten.

Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie zijn de betrekkingen tussen Rusland en China aanzienlijk verbeterd. De afgelopen jaren hebben de landen al verschillende akkoorden gesloten over de 4.700 kilometer gezamenlijke grens.