Rapport spreekt over 7000 moorden op moslims in Srebrenica

Bosnisch-Servische militairen hebben bij Srebrenica in juli 1995 meer dan zevenduizend moslimmannen en -jongens vermoord.Dat schrijft een Bosnisch-Servische commissie in zijn eindrapport over de massamoord op burgers uit de moslimenclave.

AP Ned

Vice-voorzitter Smail Cekic van de commissie benadrukte bij de presentatie van het rapport dat het werkelijke dodental niet meer te achterhalen valt. "Het is moeilijk om vast te stellen omdat er verschillende bronnen zijn ", zei hij. "Het blijft een openstaande vraag."

Bosnische moslim-functionarissen hebben altijd verklaard dat er achtduizend mannen en jongens zijn vermoord nadat Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic de door Nederlandse VN-troepen beveiligde enclave onder de voet hadden gelopen. Het is de grootste massamoord op burgers in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

De Bosnisch-Servische regering stelde vorig jaar onder grote druk van het internationaal bestuur in Bosnië een commissie samen van rechters en advocaten die moest onderzoeken wie verantwoordelijk was voor de massamoord. In het eindrapport van de commissie staan ook de locaties van 34 massagraven waar een aantal van de slachtoffers begraven zou kunnen liggen. Forensisch experts van de VN en de Bosnische moslim-autoriteiten hebben in massagraven in Oost-Bosnië de overblijfselen van zo'n vijfduizend mensen gevonden, onder wie hoogstwaarschijnlijk veel slachtoffers van het bloedbad in Srebrenica. De lichamen van zo'n twaalfhonderd slachtoffers uit Srebrenica zijn op basis van DNA-materiaal geïdentificeerd.

Hoewel al lang vaststaat dat de Bosnische Serviërs duizenden mannen uit Srebrenica hebben vermoord, was de Bosnisch-Servische regering pas afgelopen juni bereid dat te erkennen.