Voor het eerst merkendatabank met voedingswaarde levensmiddelen

Wie wil weten hoeveel voedingsstoffen er in zijn favoriete meeneemmaaltijd, confituur of fruitsap zitten, kan daarvoor voortaan terecht op een online merknamendatabank.

Belga

Het gaat om een intitiatief van de overheid en de voedingssector, verenigd in de vzw Nubel. België is het eerste land in Europa dat een dergelijke databank op het internet plaatst. Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte lichtte het systeem donderdag toe.

In de merknamendatabank kan je voor 3.000 voedingsproducten die momenteel in België op de markt zijn terugvinden hoeveel vitaminen, mineralen, eiwitten of calcium ze bevatten. Nubel koos ervoor om te werken met de merknamen en niet enkel met soortnamen omdat merken voor consumenten zeer herkenbaar zijn.

De databank is in eerste instantie bedoeld voor artsen, diëtisten en voedingsdeskundigen, maar ook voor het grote publiek. Volgens Nubel is er immers grote vraag naar informatie over voedingsmerken. Wie de databank, die beschikbaar is in vier talen, wil consulteren, moet zich wel voor 30,25 euro abonneren. De databank wordt regelmatig geactualiseerd.

Nubel geeft dit jaar ook voor de vierde keer een voedingsmiddelentabel in boekvorm uit. Dat is een lijst met voedingsmiddelen, gerangschikt volgens soort, en hun voedingswaarde. Consumenten vinden er ook in terug hoe ze een evenwichtig menu kunnen samenstellen en hun eetgewoonten verbeteren.

De voedingsmiddelentabel staat niet op het internet. Ze wordt verspreid via scholen, artsen, ziekenhuizen of kan voor 9,48 euro aangevraagd worden op het nummer 02/210.48.28. De merkendatabank is te consulteren op