Belgisch koningspaar op driedaags staatsbezoek in Marokko

Koning Albert II en koningin Paola zullen vanaf dinsdag een drie dagen durend bezoek brengen aan Marokko op uitnodiging van de Marokkaanse koning Mohammed VI.

Belga

Op het programma staan verschillende officiële ceremonies, bezoeken aan door België gefinancierde projecten en een socio-economisch Belgisch-Marokkaans forum in Casablanca. Tijdens het marathonbezoek zal het vorstenpaar Fes, Rabat, Casablanca, Ouarzazate, Ilat Lakhsass en Agadir aandoen. Het koninklijke koppel zal dinsdag omstreeks 14.00 uur (Belgische tijd) aankomen op de luchthaven van Fes, waar ze worden ontvangen door koning Mohammed VI en zijn broer en zussen. Daarna staat er een ontmoeting tussen koning Albert II en de Marokkaanse premier Driss Jettou en nog enkele ander politieke personen op het programma. Daarbij zal ook minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht aanwezig zijn. Na een bezoek aan de Medina van Fes zal ons koningspaar deelnemen aan het officiële diner in het koninklijk paleis.

Woensdag brengen Albert II en Paola een bezoek aan het mausoleum van Mohammed V in Rabat. Daarna is er een receptie gepland op de Belgische ambassade. In de namiddag zal onze vorst een socio-economisch Belgisch-Marokkaans forum, georganiseerd door het Verbond van Belgische Ondernemers (VBO) en de Generale Confederatie van Marokkaanse ondernemers (CGEM), bijwonen. Ondertussen zal koningin Paola een bezoek brengen aan de vereniging 'Solidarité Féminine', die door de Belgische overheid mee wordt gefinancierd en actief is op het gebied van de rechten van de vrouw. Daarna trekken de vorsten naar de moskee Hassan II, vooraleer ze het vliegtuig nemen richting Ouarzazate waar ze gaan dineren bij de provinciegouverneur.

Donderdag, de laatste dag van het staatsbezoek, begint met een bezoek aan de kashba van Taourirt. Vervolgens heeft koningin Paola een afspraak met de vereniging 'Horizon des Handicapés', terwijl koning Albert II een stuwdam en een waterzuiveringsstation bezoekt. Daarna gaat het naar de site van Aït Ben Haddou, die al sinds 1987 tot het wereldcultuurpatrimonium van de UNESCO behoort.

Vervolgens wordt de koning met een helikopter naar Tlat Lakhsass gebracht waar hij, in gezelschap van koning Mohammed VI, een voedselproject zal inhuldigen. Later in de namiddag volgt de slotceremonie op het paleis van Agadir.