Limburgs sagenboek geeft unieke kijk op angsten van voorouders

In het Hasseltse provinciehuis is maandag het Limburgse sagenboek "Op verhaal komen. Limburgs sagenboek" voorgesteld. Daarin geeft professor Stefaan Top, specialist volkskunde verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven, een unieke kijk op de angsten en bekommernissen van de Limburgse voorouders.

Belga

Het Limburgse sagenboek is meteen het eerste boek in een reeks van sagenboeken die elk een provincie beslaan. "Op verhaal komen. Limburgs sagenboek" werd uitgegeven door Uitgeverij Davidsfonds en is vanaf deze maand verkrijgbaar voor 24,95 euro. Het boek telt 256 pagina's.

Het boek wil de lezer een unieke kijk bieden op de angsten en bekommernissen van de Limburgse voorouders, zo luidt het. Professor Top, die gans Vlaanderen op zijn volkssagen onderzocht, selecteerde 340 verhalen uit een bestand van in totaal 12.000 Limburgse sagen. De verhalen gaan over geesten, terugkerende doden, heksen, duivels, spoken, bokkenrijders en andere lugubere creaturen.

De provincie Limburg is niet toevallig de eerste provincie die een sagenboek krijgt. Volgens professor Top had Limburg met een grote achterstand op het vlak van volksverhalen te maken en is de realisatie van het Limburgse sagenboek een eerste aanzet om die achterstand weg te werken.

"De vertellingen zijn een kennismaking met de mentaliteit van de mensen van vroeger en hun dagdagelijkse bekommernissen. Het maakt een onbekend stuk cultureel erfgoed opnieuw toegankelijk", zo zei Top bij de voorstelling van het Limburgse sagenboek in Hasselt.

In de loop van volgend jaar volgen de sagenboeken van West-Vlaanderen, Antwerpen en in 2006 die van Brabant en Oost-Vlaanderen.