Limburger schiet net naast titel van nationaal koning

Patrick Coningx uit het Vlaams-Brabantse Waanrode, net achter Halen, heeft zich gisteren nationaal koning geschoten op de elfde editie van het nationaal koningsschieten in Dilsen.Eerder dit jaar werd de de 38-jarige schutter van Sint-Sebastianus al koning van Brabant.Aan het nationaal koningsschieten mogen alleen schutters deelnemen die zich in hun eigen vereniging tot koning of koningin hebben gekroond. Wie het laatste stukje van de vogel naar beneden haalt, mag de titel een jaar dragen.

kdejager

BR>

Jef Vranken had voor een kanjer van een vogel gezorgd. “Schieten ze 600 kogels op,” meende Pierre Mathijssen, voorzitter van de organiserende bond Maasvallei. Uiteindelijk volstonden 286 pogingen.

“Een loterij,” vond Marc Vranken, koning van Monulfus en Gondulfus I. De 54 schutters hadden vijf ronden nodig voor het gevaarte aanstalten maakte om te zakken. Eddy Schuermans van Maasmechelen II spleet het houten gevaarte in twee, maar het zakte slechts een metertje.

“Om je pet op te vreten,” sakkerde ‘Big Eddy’. Patrick Coningx had de juiste tactiek in huis. “Onder de boom zeiden ze me dat ik rechts moest mikken, maar de vogel hing nog links vast. Ik mikte op die kant en hoorde aan het geluid achter me dat het raak was. Hij was vlugger onder dan ik kon zien,” vertelt de schutter.