Oppositie Nieuwerkerken ziet gesjoemel in BPA

“Dit dossier is niet volgens het boekje behandeld.” Dat zegde woordvoerder Jos Beutjens (sp.a) op de jongste gemeenteraad over het bijzonder plan van aanleg (BPA) I en II voor Nieuwerkerken-centrum. Volgens Beutjens is het BPA aangepast om het bedrijf van OCMW-voorzitter Gilbert Claes (VLD) te bevoordelen. De meerderheid ontkent die beschuldiging.

kdejager

BR>

Op de dagorde van de gemeenteraad stond de tweede versie van het bewuste BPA. In de eerste versie was voorzien dat de nv Vranken, het bedrijf van Claes, uit Nieuwerkerken zou vertrekken. Zo zou de gemeente plaats voor een woonproject krijgen. In de tweede versie van het BPA is er geen sprake meer van een vertrek van het bedrijf. Integendeel, voor het bedrijf is zelfs een uitbreidingsmogelijkheid voorzien in de richting van de Nieuwesteenweg.

“Die aanpassingen zijn op maat van het bedrijf gesneden,” vindt sp.a-woordvoerder Jos Beutjens. “De gemeente heeft daarover zelfs in het geheim overleg gepleegd, niet alleen met het bedrijf, maar ook met de administratie van Stedenbouw.”

“De nv Vranken krijgt helemaal geen voorkeursbehandeling”, reageren schepen van Ruimtelijke Ordening Benny Claes (VLD) en schepen van Grondbeleid en Huisvesting Marc Secretin (CD&V).“Het bedrijf beschikt over alle vergunningen. Nu het duidelijk is dat het blijft,zien we liever een mogelijke uitbreiding in de richting van de Nieuwesteenweg dan in de richting van de Kerkstraat.Voor het aantal woningen dat op de plaats van het bedrijf hier had kunnen komen, kunnen we door een aanpassing van het BPA voor de woonzone op het oude voetbalveld voorzien.” Op dat bewuste terrein is plaats voor een blok met dertien appartementen, een met tien en voor nog eens acht huizen.