Mensen gezocht om graven van soldaten te adopteren

“Alleen Limburgers hebben nog geen graven geadopteerd en daar willen we graag verandering in brengen,” zegt Tongenaar Rik Scherpenberg van War Relics Archives, dat vorig jaar de actie ‘Een Bloem voor elk Belgisch Soldatengraf’lanceerde. De bedoeling: mensen ‘adopteren’ één of meerdere graven en zorgen er zo voor dat de oorlogsslachtoffers niet vergeten worden. Voor een bescheiden 5 euro kan je ook een bloemetje op het graf laten leggen rond Wapenstilstand, maar dat is uiteraard niet verplicht.

kdejager

BR>

“De actie kwam er nadat op 11 november vorig jaar de oudstrijders klaagden dat er nauwelijks interesse is voor de Belgische gesneuvelde soldaten. ‘Onze jongens’ worden keer op keer vergeten,” stelt Scherpenberg. Ook het aantal familieleden of vrienden van gesneuvelde oudstrijders en burgerslachtoffers wordt steeds kleiner, waardoor heel wat graven al jaren zonder bloemetje blijven.

De actie - die dus loopt van vorig jaar - heeft intussen al zo’n 260 adoptie-ouders opgeleverd voor graven, vooral op het kerkhof van Hoogstade. In november worden de adoptieouders hier ook uitgenodigd voor een plechtigheid, 75 procent betaalt voor bloemen. “Tegen volgend jaar willen we dat er in alle provincies graven geadopteerd zijn, zo zijn er in Limburg Belgische militaire kerkhoven in Halen (181 graven) en Leopoldsburg (1.244 graven), er zijn ereperken in Genk en Veldwezelt, enz.”Het initiatief wil ook de herinneringen aan de oorlog levend houden en de jeugd duidelijk maken wat de gevolgen van onverdraagzaamheid kunnen zijn.

Info: