Paus noemt keizer Karel I voorbeeld voor politici

Johannes Paulus II heeft zondag vijf zaligverklaringen uitgesproken. Een van de uitverkorenen is de laatste Oostenrijkse keizer Karel I. De paus noemde Karel een voorbeeld voor alle politici en een "vriend van de vrede".

AP Ned

Karel I besteeg in 1916 de Weense keizerstroon en spande zich als monarch in voor het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog. Aan het eind van de oorlog deed hij afstand van zijn troon. Vier jaar later stierf hij. De zaligverklaring was omstreden, omdat de vorst zijn troepen gifgas liet gebruiken.

Ook de 19de-eeuwse Duitse mystica Anna Katharina Emmerick werd zalig verklaard. De kloosterzuster verwierf faam vanwege haar gedetailleerde visioenen van de kruisiging van Jezus Christus. Een boek dat op basis van haar verhalen werd opgetekend, vormde een inspiratiebron voor de bloederige film The Passion of the Christ, waarmee de Amerikaanse filmmaker Mel Gibson begin dit jaar opzien baarde.

Ook een Italiaanse non, een Franse priester en een Franse monnik werden zalig verklaard, wat een laatste stap is op weg naar een mogelijke heiligverklaring. De plechtigheid op het Sint Pietersplein werd bijgewoond door zo'n dertigduizend gelovigen.