Nieuwe aanslagen in Bagdad eisen tientallen levens

Verschillende aanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben maandag aan zeker zeventien mensen het leven gekost. Ook een hoge ambtenaar en een medewerkster van het ministerie van wetenschap en techniek werden vermoord.

Belga

Bij de ontploffing van een autobom bij een van de ingangen van de zogeheten Groene Zone in Bagdad vielen zeker vijftien doden en 81 gewonden, aldus officiële woordvoerders en ziekenhuismedewerkers. De ontploffing was volgens een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken veroorzaakt door een terreinwagen vol met explosieven. In de zwaar beveiligde Groene Zone zijn Iraakse regeringsgebouwen en de Amerikaanse ambassade gevestigd. Een Amerikaanse legerwoordvoerder zei dat onder de slachtoffers geen coalitiesoldaten waren.

Een tweede bomaanslag nog geen uur later voor Hotel Bagdad aan de Saadoun-straat kostte aan nog minstens twee mensen het leven. Er lagen verschillende lichaamsdelen op straat.

In de wijk Zayona werden de directeur-generaal van het ministerie van wetenschap en techniek, Thamir Abdul-Latif, en een vrouwelijke medewerker vermoord. Het ministerie van binnenlandse zaken wist verder geen bijzonderheden.