Aimé Anthuenis kiest voor titularissen

Bondscoach Aimé Anthuenis bracht verscheidene veranderingen aan in zijn lijstje van negentien Rode Duivels voor de ontmoeting met Spanje op 8 oktober (21u45) in Santander, in het kader van de tweede kwalificatiewedstrijd voor de Wereldbeker van 2006 in Duitsland.

Belga

Acht spelers die geselecteerd waren voor de eerste kwalificatiewedstrijd tegen Litouwen, op 4 september in Charleroi (1-1), zullen er tegen Spanje niet bij zijn.

Didier Dheedene (Austria Wenen/Oos) en Timmy Simons (FC Brugge) zijn buiten strijd door blessures. Walter Baseggio (Anderlecht), Sven Vermant (Schalke 04/Dui), Erwin Lemmens (Espanyol Barcelona/Spa), Luigi Pieroni (AJ Auxerre/Fra), Tom Soetaers (Ajax Amsterdam/Ned) en Jelle Van Damme (Southampton/Eng) werden niet opgeroepen omdat ze te weinig wedstrijdritme opdeden bij hun clubs.

Ze worden vervangen door Stefaan Tanghe (FC Utrecht/Ned), Koen Daerden (Genk), Frédéric Herpoel (Gent), Stein Huyseghems (AZ Alkmaar/Ned), Joos Valgaren (Celtic/Sch) en Tom De Mul (Ajax/Ned), die op 18-jarige leeftijd voor de eerste keer bij de selectie hoort.

"De keuze is zeker niet definitief. De gepasseerde spelers blijven mijn vertrouwen behouden", aldus Anthuenis. "Maar reeds van voor de wedstrijd tegen Litouwen, heb ik gezegd dat ik niet kan blijven beroep doen op reserven. Dat is de reden dat ik terugval op titularissen en spelers die in vorm zijn de laatste weken. Tom De Mul speelde de laatste match van Ajax niet maar hij wordt dikwijls van in het begin van de wedstrijd opgesteld en het is een grote belofte".

Een andere Ajaxied, Wesley Sonck, is geen uitgesproken titularis in Amsterdam, net zoals Thomas Buffel dat niet is bij Feyenoord. "Ik heb hen geselecteerd omdat ik nood heb aan aanvallende spelers. Laten we niet vergeten dat Sonck zich elke wedstrijd laat opmerken en dat Buffel dikwijls goed speelde", rechtvaardigde de trainer, die niet meer kan rekenen op de diensten van Emile Mpenza.

De aanvaller van Hamburg herhaalde tegen Karel Vertongen, voorzitter van de technische commissie van de Belgische voetbalbond, dat hij zich niet klaar voelt om zich opnieuw te integreren bij de Duivels.