Freddy Loix crasht uit de Rally van China

Print
HUAIROU - Weer geen succes voor Freddy Loix, de Limburger in het wereldkampioenschap rally. In China botste hij de eerste dag op een rots, waarmee het verhaal meteen verteld was. Dat ook Colin McRae en Thomas Radstrom zich lieten verrassen door de verraderlijke weersomstandigheden, kan nauwelijks een troost zijn. Leider na de eerste etappe is de man in vorm, de Brit Richard Burns, die meer dan alle anderen kan bogen op ervaring in China.
BR>
De Rally van China wordt bij zijn debuut op de WK-kalender geteisterd door hevige regen. Twee dagen voor de start werden al twee klassementsproeven (KP2 en KP6) geschrapt. Donderdag gebeurde hetzelfde met de openingsceremonie en vrijdag hadden de zes verreden KP's zwaar te lijden onder wateroverlast.
Freddy Loix verheugde zich vooraf in het feit dat deze keer ook de concurrentie het parcours niet kende en ging met veel ambitie van start, maar kan nog dit weekend op het vliegtuig stappen. Op KP1 verloor hij ruim een minuut toen hij vast reed in de modder rond de Ford Focus van Colin McRae, die na een crash tegen een rots de weg versperde. Op KP3 was Loix - mede door een lekke band - anderhalve minuut (ruim drie seconden per kilometer) trager dan Makinen, op KP4 opnieuw 35 seconden (op amper 7 km, dus 5 seconden per kilometer). Een trage start, om het met een understatement te zeggen. KP5 was een opsteker: vijfde chrono op 20 seconden van Auriol, ondanks een lichte aanrijding waarbij de intercooler schade opliep. Op drie kilometer van het einde van KP7 was het afgelopen.
«Doodjammer,» verklaarde Loix. «We hadden de afstelling gevoelig verbeterd en dat was duidelijk een grote stap voorwaarts. Maar we hebben ook geen greintje geluk.»
De extreem natte omstandigheden eisten hun tol in het peloton. De twee Ford-rijders, Colin McRae en Thomas Radstrom, reden in KP1 tegen exact dezelfde rots (!) en moesten allebei opgeven. Seat-rijder Piero Liatti viel uit met motorproblemen. Tommi Makinen had meer geluk: zijn Mitsu liep averij op na een onzacht contact met een boom, maar kon voort. Idemdito voor Didier Auriol: rots geraakt, maar ontsnapt aan de opgave. Zowel Makinen als Auriol vielen door hun incident weg van de leiding. Die was vrijdagavond in handen van de Brit Richard Burns. De Subaru-rijder liep voor hij naar het WK kwam school in het Azian-Pacific-kampioenschap, waarin hij zes keer op Chinese bodem aan de slag moest.
De Rally van China eindigt zondag.