Vuelta: Olano breekt, Ulrich neemt over

ARCALIS - Het rijk van Abraham Olano is uit in de Vuelta en dat van Jan Ulrich begint. De figuur van de koninginnerit is echter Gonzalez de Galdeano die met een groot solonummertje de rit won, maar dat speelde zich af in de marge van het geknok voor de leiderstrui. Die strijd was evenwel snel gestreden. Olano plooide al op de tweede van vier cols en brak finaal. Verrijzen bleek niet meer mogelijk.
BR>
Het liedje van Olano is uit, dat van Ullrich begint en die is gelukkig. «Omdat ik nu het belang van deze Vuelta snap. Wilde ik mijn naam en faam behouden, dan moest ik me tonen. Daar was ik klaar voor, maar hier de eindzege pakken was eigenlijk niet de bedoeling. Eigenlijk fiets ik constant met een bang gevoel van ergens de man met de hamer tegen te komen. Ik ben bang voor een terugslag. Ik mankeer immers een soliede basisconditie om hier elke dag voor genoeg weerwerk te zorgen, maar we gaan ons best doen.»
Wie niets meer belooft is Olano. Wel een zucht, een doffe blik, een schouderknik om te zeggen dat hij opnieuw een rotdag doormaakte. «Ik vrees dat mijn eerste week in deze Vuelta te goed was. Ik speelde toen met de pedalen, ik was duidelijk honderd procent. Ik had gehoopt van dat nog een week te rekken, maar dat zat er niet in. Donderdag kwam ik al in de problemen, maar toen dacht ik dat de wind de oorzaak was, vandaag was er echter geen enkel excuus. Deze Vuelta is voorbij voor mij. Ik concentreer me nu op de tijdrit op de voorlaatste dag.»

Kniepijn


Vanaf nu is het Ullrich tegen de rest. Ullrich tegen Tonkov, maar vooral tegen de Vitalicio's met Gonzalez de Galdeano als kopman. De Duitser is echter de beste tijdrijder. Als hij tegen de klok zijn hefbomen kan doen malen, geniet hij immers. Wie hem wil kloppen zal bijgevolg via de bergritten die nog resten minstens twee minuten voorsprong moeten nemen of het wordt een maat voor niets.
Pavel Tonkov, de timide Rus, miste alvast een eerste kans om met wat punch enkele seconden te sprokkelen. Hij plakte gewoon vast in het wiel van de nieuwe leider. «Blij dat ik dat tenminste kon. Ik ben nog net kunnen bijblijven, want tijdens de rit ben ik terug met mijn knie beginnen sukkelen. Ik was nochtans niet slecht, ik kon vlot reageren,» jammert Tonkov en rakelt dan zijn kwetsuur van de Tour op. «Het begon toen met een val en een reeks schaafwonden op mijn achterste. Daardoor ben ik een andere positie op mijn fiets gaan aannemen en dat wreekte zich op mijn knie. Voorlopig is de pijn lichtjes. Als het niet verergert, kan ik later nog wat proberen,» denkt Tonkov.

Intelligent


Voordeel van Ullrich is dat hij vanaf vandaag heel defensief mag koersen. De blik naar het wiel van zijn voornaamste concurrenten. Reageren zal volstaan, initiatief nemen is niet nodig. «We waren niet gekomen om deze Vuelta te winnen, maar nu belanden we in een positie dat we niet anders kunnen,» grinnikte Rudy Pevenage, de sportdirecteur van Ullrich, maar hij vreest dat de Telekom-ploeg niet sterk genoeg is om af te ronden en te controleren. «Ik vrees vooral de Vitalicio's. Galdeano heeft een serieus nummertje opgevoerd vandaag. Als ze de krachten bundelen zoals ze de voorbije twee dagen deden, dan wordt het moeilijk. Maar er is één lichtpunt. Jan is een heel slim renner geworden. Zoals hij vandaag heeft gekoerst, gebeurde het intelligent en doordacht. Wat ik achter het stuur van de volgwagen zat te denken, voerde hij uit. Zonder dat ik het hoefde te zeggen. Hij heeft veel vooruitgang gemaakt. We gaan ervoor.»