Ronny Ligneel wil revanche in Nike Antwerp Ten Miles

Print
ANTWERPEN - De Nike Ten Miles en de Ladies 5K worden zondagnamiddag voor veel bekende deelnemers een belangrijke repetitie in het vooruitzicht van een topevenement in één van de komende weken. Ronny Ligneel, vorig jaar derde en beste Belg, is ook in dat geval en weet waar de motivatie zit: «Niemand wil kort voordien een mentale opdoffer krijgen en er zal dus voor gelopen worden.»
BR>
Ligneel start over twee weken in de marathon van Kosice. Frédéric Collignon en Guy Fays lopen dan het nationaal marathonkampioenschap. Koen Allaert en Sonja Deckers zitten in de selectie voor het WK halve marathon van 3 oktober; Lieve Slegers bereidt de marathon van Chicago (24 oktober) voor en Marleen Renders besloot net als al die anderen toch in de Ten Miles te starten, als aanloop naar de marathon van Berlijn volgende week. Alleen Katja Merlin, over twee weken in het nationaal marathonkampioenschap, houdt het bij de Ladies 5K als laatste aanloop.
Vorig jaar liep de Keniaan Eliud Lagatt ver van iedereen weg en won zonder tegenstand. Maar achter hem zat Ronny Ligneel in de tang tussen de Marokkanen Rahim en Abdelilah. Hij kreeg geen steun in de achtervolging en in de eindfase snoepte Rahim hem de tweede plaats af. Dit jaar is er geen Keniaan aangemeld en tenzij de Marokkanen - aangesloten bij een Belgische club - in laatste instantie opduiken, kan de historie van vorig jaar zich niet herhalen.
«Toen kwam ik terug na wat blessures», aldus Ligneel. «Nu heb ik goed kunnen doortrainen en zou het dus beter moeten gaan dan toen. Ik heb er geen problemen mee als ik op mijn waarde wordt geklopt, maar dat was toen niet het geval. Ik denk dat iedereen op dit moment goed zit met het oog op wat de komende weken volgt. Niemand komt hier om te joggen, want dan moet je met een mentale kater naar een volgende belangrijke wedstrijd. Ik vraag me af of Koen Allaert hersteld is van de zware klap die hij in de warmte van de Lipton Ice Tea in Oostende kreeg. Als hij er is en weer snel start, is dat niet in mijn voordeel. Ik verkies een rustige aanloopronde door de binnenstad en daarna mag het losbreken, maar een Allaert in topvorm is moeilijk te houden. Ik moet dan wat speculeren op een wedstrijdevolutie als in de Nike Classic. Toen maakte ik op het einde terrein goed, zonder bij de topdrie te geraken, maar dat was toch maar tien kilometer. Ik ben optimistisch, want tot een week of twee geleden draaide het stroef op training, maar nu gaat het al veertien dagen een stuk vlotter. Ik kom fris aan de start. Het is een test, maar ik ben niet van plan dit als een test te benaderen. Mijn chrono moet beter zijn dan vorig jaar en de plaats ook.»