75-jarige Fiel Jaemers rijdt de old timers motorcross in Bolderberg

Print
HEUSDEN-ZOLDER - Dit weekend heeft op de omloop de 'Pannenhoef' in Bolderberg de derde internationale motorcross voor old timers plaats. Oudste deelnemer aan deze wedstrijd is thuisrijder en organisator Theophiel, beter bekend als Fiel, Jaemers: 75 jaar is ie intussen, maar van stoppen wil hij nog niet weten. «De dokter raadt het me af, maar eens ik dat stuur vast heb, ben ik niet meer te houden. Het is een microbe die op me zit en die maar niet wil weggaan.»
BR>
In het begin van de week liep Fiel nog op krukken rond. «Tjonge, had ik plots last van mijn voet. Ik kon niet meer lopen. Snel de dokter gebeld, een paar spuitjes en klaar is Kees. Want dit weekend moet ik rijden hé. Ja, maandag zal ik weer wat last hebben van mijn knoken, maar dan pak ik gewoon een Voltaren.»

Lening


Jaemers begon pas op 31-jarige leeftijd te crossen. «In 1954 heb ik samen met andere mensen AMC Bolderberg (dat dit weekend dus ook zijn 45-jarige bestaan viert en aan de basis ligt van de omloop in Terlaemen, nvdr) gesticht. Ik werd meteen voorzitter, maar had één probleempje: ik had geen motor. Ik ben dan maar bij de Generale Bank een lening van 50.000 frank aangegaan. Met dat geld ben ik dan motors beginnen kopen en verkopen. Ik herinner me nog goed dat ik een Ariël 350cc kon verkopen, maar wel een oude Matshless moest overnemen. Die motor was volledig uit elkaar gehaald en lag in een fruitkist. Het was een heel puzzelwerk, maar uiteindelijk slaagde ik er toch in om dat ding aan de praat te krijgen. Ik ben die machine dan geen testen op de Kluis en dat viel zo goed mee dat ik besloot om zelf te gaan crossen. Mijn eerste wedstrijd was in '55 in Koersel aan de kapel. Ik finishte zevende en de supporters hadden toen 337 frank ingezameld.»
«Dat waren nog eens tijden,» blikt Jaemers terug. «In het begin had ik geen auto en reed ik met mijn motor naar de wedstrijden. Later heb ik een wagen gekocht en heb ik zelf een aanhangwagen in elkaar geknutseld om mijn motor op te zetten. Als je dat vergelijkt met nu: die gasten hebben allemaal van die mooie, grote mobilhomes. Wij sliepen in een tentje op een wei waar de dag voordien nog koeien hadden gelopen. Een tent, een deken en een kruik water, meer hadden we niet nodig.»

Adem


De eerste carrière (bij de juniores en de seniores) van Jaemers duurde 9 jaar. Op zijn 40ste kapte hij er al mee: «Ik reed in de BMB en in Vilvoorde ging ik serieus tegen de grond. Ik was lelijk getapisseerd: allebei mijn duimen waren over. Ik heb toen meteen al mijn motoren verkocht, want ik wist dat ik weer zou gaan rijden als ik genezen was.»
15 jaar kon Fiel het volhouden, maar dan begon het weer te kriebelen. «Op 55-jarige leeftijd ben ik opnieuw begonnen,» zegt hij. «Bij de veteranen. Ik heb me toen ingeschreven in Nederland: voor 50 gulden kan je daar meedoen aan een hele reeks wedstrijden. Heel iets anders dan in België. Hier wordt er bijna niets georganiseerd.»
Intussen is Fiel er al 75 en rijdt hij nog mee. «Ik betwist een vijftal wedstrijden per jaar. Ik weet ook dat ik ooit zal moeten stoppen, maar ik wil eert in het Guinness Book of Records komen. Weet jij hoe oud ik daarvoor moet zijn? Och, ik rij nog veel te graag. En het gaat ook nog goed. Tja, af en toe moet ik naar adem happen, maar daar heeft iedereen wel eens last van...»
Zaterdag zijn om 16u00 de vrije oefeningen voorzien. Zondag om 09u00 uur beginnen de verplichte oefeningen. Om 11u00 start de eerste wedstrijd.