Ex-bondscoach Eddy De Smedt ziet nieuw elan in handbalcompetitie

BRUSSEL - Vraagtekens, veel vraagtekens: dat is het aantrekkelijke van het nieuwe handbalseizoen in ereklasse. Zaterdag begint een nieuwe competitie, met opnieuw Hasselt als titelpretendent nummer één. Vorig jaar wankelde de troon van de Initianen al zo hard dat niemand veel geld durft verwedden op een achtste succes op rij voor de groenen. En het hoeft niet noodzakelijk Neerpelt te zijn dat andermaal de gevaarlijkste challenger wordt. Aan de transfers te meten, doet Tongeren resoluut een gooi naar de hoogste bekroning. Eddy De Smedt, voormalig bondscoach en als technisch directeur van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) beslagen in zowat alle sporten, blikt vooruit.
BR>
«Het niveau van het Belgisch handbal moet dringend opgekrikt worden,» steekt De Smedt van wal. «Daarom is het een goede zaak dat de hoogste reeks tot tien clubs is teruggebracht. We zagen de voorbije jaren wedstrijden eindigen in twintig of zelfs dertig doelpunten verschil. Daar steekt niemand iets van op.»
Inkrimping is niet alles. «De begeleiding is zeker zo belangrijk. Het aantal trainingen moet dringend verhoogd. Nu er minder competitiedagen zijn, moet de vrije ruimte opgevuld worden door de nationale ploeg. En tenslotte pleit ik voor het inschakelen van de jeugd in alle clubs.»

Talent


De Smedt ziet dat er op al die vlakken vooruitgang geboekt wordt. «Er zijn deze zomer weinig buitenlanders naar onze competitie gehaald, er zijn ook weinig overgangen tussen de Belgische clubs onderling. Met als gevolg dat er binnen elke ploeg plaats is voor het inpassen van een aantal jongeren. Zo heeft Beyne twee jaar op rij een aderlating ondergaan, maar die club heeft genoeg jong talent lopen om iets moois uit te bouwen. Beyne blijft doorgaan op die weg, ik hoop dat ze ervoor beloond worden.»
De Smedt is vooral gecharmeerd door Christophe George. «Die hoefde ik maar tien minuten bezig te zien om te weten wat hij in zijn mars heeft. En van Sehovic, die nu overgestapt is naar Tongeren, kan je moeilijk zeggen dat hij geen talent heeft. Bij Hasselt heb je dan weer jongeren rondlopen die én linkshandig zijn én gestalte hebben. Het is echt niet zo dat wij geen internationaal valabel team kunnen uitbouwen. Wij hebben evenzeer talent als de ons omringende landen.»

Routine


Maar meestal is het niet de jeugd niet die een titel wint. «Inderdaad, Hasselt en Neerpelt blijven topfavoriet. Neerpelt is volgens mij versterkt, omdat er aan het probleem van de linkshandigen is gewerkt. Initia is nauwelijks gewijzigd op het vertrek van Vukcevic na. Dan heb je Tongeren, dat moeilijk zijn ambities kan wegsteken. Wat wil je, als je tien internationals telt. En Ajax Lebbeke is toch ook weer bedrijvig geweest bij het inkopen. Geen slechte zaak. Maar Hasselt en Neerpelt kunnen terugvallen op routine, die hebben een ploeg klaarstaan. Tongeren en Ajax staan voor de uitdaging dat ze hun nieuwelingen in de ploeg moeten inpassen.»
Die vier teams zullen thuis moeilijk te kloppen zijn. «En dat wordt zeker ook het geval met Eynatten, dat al het goede van vorig jaar zal willen bevestigen.» Eynatten trok de Nederlandse goalgetter Eussen aan en nog een Duitse kolos van 1m95 en 102 kilo. «Herstal en Merksem lijken me moeilijk in te schatten, bij Sasja-Zorgvliet moet de jeugd het nu eens echt waarmaken. Izegem zal het wellicht moeilijk krijgen, zoals elke nieuwkomer. Maar het is een goede zaak voor het Belgisch handbal dat er ook een ploeg uit West-Vlaanderen meedraait in de hoogste reeks. Dat is positief voor de verspreiding van de sport.»