HostIT helpt KMO's via Internet verkopen

HASSELT - Het beheren, beveiligen en online houden van een website op Internet is een zaak voor specialisten. Het Hasseltse bedrijf HostIT heeft zich op deze materie toegespitst via het aanbieden van een volledige waaier aan faciliteiten. Omdat ook Limburg stilaan warm begint te lopen voor e-commerce, het via Internet kopen en verkopen van producten en diensten, werd samen met Webpromis 'Media Asset Farm' opgericht. Met dit project kunnen Limburgse KMO's zonder hoge instapkosten online zaken gaan doen.
BR>
Internet gaat het leven van jan en alleman diepgaand beïnvloeden, daar is iedereen het over eens. Bedrijven die in deze sector actief zijn, kunnen dan ook een grote toekomst voor zich hebben. HostIT is gespecialiseerd in het draaiende houden van websites. Concreet komt dat neer op het beheer ervan, maar ook op het verzekeren van de veiligheid. Op 30 september sluit het bedrijf het eerste boekjaar af. Er werken nu al 6 mensen bij HostIT, terwijl de omzet voor 1998-99 op ongeveer 25 miljoen frank zal uitkomen. Aandeelhouders zijn NetVision en Telematica, die elk 50% van de aandelen in handen hebben.
Groeimogelijkheden zijn er in de sector nog genoeg. Managing director Wim Bijnens: «Eens 1 januari 2000 achter de rug, gaat de bedrijfswereld zich massaal voor e-commerce interesseren. Met onze kennis en service kunnen we de klanten veel tijd en geld helpen besparen. Van de concurrentie heeft HostIT weinig te vrezen, want we pakken uit met een uniek concept. Er zijn hier in België geen andere onafhankelijke bedrijven die in ons vaarwater zitten. In de Verenigde Staten zijn er wel 10 tot 15 bedrijven die gelijkaardige activiteiten ontplooien.»
Traditionele ISP'ers, bedrijven die de toegang tot Internet verzekeren, zijn in zekere zin wel concurrenten. Wim Bijnens: «Ons sterke punt is de naast de veiligheid ook de dienstverlening, die je bij de ISP'ers niet krijgt. We proberen de klant te garanderen dat hij 365 dagen op 365 elke seconde van de dag online kan blijven. Daarvoor moeten we genoeg bandbreedte (ruimte op de kabel) kunnen aanbieden. HostIT heeft zich in maart in het Mediagebouw gevestigd en moet nu al bandbreedte gaan bijkopen. Op de relatief korte tijdspanne dat we actief zijn, konden we belangrijke klanten als Mobistar, KBC Securities, Canal Plus, Bobbejaanland, Eddy Merckx enzovoort aantrekken.»

M.A.F.


Voor veel bedrijven is e-commerce om praktische en/of financiële redenen nog geen haalbare kaart. Om de drempel te verlagen, heeft HostIT samen met Webpromis 'Media Asset Farm' (M.A.F.) opgericht. De bedoeling van de Farm is het aanbieden van een dienstenpakket die bedrijven toelaten om voor een relatief gering bedrag mee te springen op de e-commerce trein. Mits enige fantasie kan M.A.F. worden beschouwd als een online winkel, waar verschillende bedrijven hun producten te koop aanbieden. Meedoen kan al vanaf een startbedrag van 100.000 tot 150.000 frank. Vijf Limburgse KMO's doen al mee en alles wijst op een grote belangstelling voor het project. Media Asset Farm biedt dus een goedkope instapmogelijkheid voor wie online wil gaan verkopen.