«Dit is een uitstapje»

Print
ZURICH - Lierse dankt zijn steeds stijgende populariteit aan de spelersgroep, die vooral uit jonge gasten van de eigen streek bestaat. Wanneer zo'n bende snaken de vertrouwde Kempen verlaat om een belangrijke Europese match te spelen in Zürich, zou je enige nervositeit verwachten. Maar de geel-zwarte voetballers maakten de trip naar Zwitserland in alle rust. Geen spoor van opwinding of angst voor het onbekende.
BR>«Ach, we zijn meer gewoon», antwoorden Jurgen Cavens en Carl Hoefkens. «Met de Rode Duivels trokken we naar Japan en Korea. Vier-en-twintig uren vliegen. Dat is wat anders dan een tochtje naar Zwitserland. We zijn niet zo snel meer onder indruk van de omstandigheden.»
We proberen bij Filip Daems en Hans Somers, die nog minuut speelden voor de Rode Duivels. «Ik maakte wél de reis naar Roemenië», countert de linksachter. «Als je dat land gezien hebt, dan lijkt Zwitserland helemaal op België.»
«Iedereen beweert voortdurend dat we weinig internationale ervaring hebben», aldus Somers. «Maar er zijn weinig clubs in ons land waarvan de spelers zoveel jeugdinterlands gespeeld hebben. Die wedstrijden zijn een prachtige leerschool voor het latere werk. Je leert omgaan met de reis, de omstandigheden in andere landen. De beloften maken trips naar Litouwen en Estland. Maandag stap ik met de jonge Duivels het vliegtuig op richting Bosnië. Je merkt het, dit wordt routine.»
Ook bij de oudere garde vangen we bot. «Zürich, dat is vlakbij, dat is een uitstapje», vindt Frank Leen. «Monaco is ook maar eventjes vliegen, maar daar kregen we er twee jaar geleden wel vijf in onze doos. Dus de afstand speelt geen enkele rol. Dat leerde ik uit mijn rijke Europese verleden. Met Mechelen was ik in Trondheim, Malmö, Orebrö, Milaan, Frankfurt, Lissabon en met Lierse zat ik al in de Champions League. Niemand hoeft mij op dit vlak nog iets te leren.»